Overaanbod aan aardgas drukt de prijs

Voor gas zijn er niet veel impulsen te zien die een stijging kunnen veroorzaken. Deze week zijn de lange termijn contracten iets gedaald en zo ook de dag contracten, alhoewel deze nog aan de hoge kant zijn. Dit wordt mede veroorzaakt door de relatief koude weersomstandigheden in Europa. De koers van olie is behoorlijk gezakt maar de gaskoersen lijken dit voorbeeld nog niet helemaal te volgen.

Er zijn impulsen welke kunnen veroorzaken dat de gasprijs voor langere periode op dit niveau zouden kunnen blijven. Er is op dit moment een overaanbod op de markt terwijl de Europese vraag jaarlijks aan het afvlakken is. Het overaanbod zou nog verder kunnen groeien doordat het aanbod van LNG zoals gepland enorm zal gaan toenemen. Er komt de komende twee jaren een hele reeks aan nieuwe LNG-projecten op de markt. The International Gas Union telt er maar liefst 28, waarvan sommige heel groot zijn. Het gaat dan om Cove Point in de VS en Yamal in Rusland. In beide gevallen gaat het om capaciteit voor het vloeibaar maken van aardgas, van meer dan 5 miljoen ton per jaar.

Elektriciteit
Aan het begin van de afgelopen week stegen de elektriciteitsprijzen nog enigszins door de wisselende weersomstandigheden en onderhoud aan verschillende centrales. Dit was vooral het geval voor de lange termijnprijzen. De spotmarkt elektra had op de dag van de arbeid, 1 mei, nog te maken met zeer lage prijzen.

Vooral in Duitsland was dit merkbaar. Door veel productie en een lage vraag in verband met de feestdag was er sprake van een negatieve baseload. Pas halverwege de week was er een kleine daling zichtbaar in de lange termijnprijzen. Het lijkt dat de flinke daling van de olieprijs nu zijn uitwerking heeft op de elektriciteitsprijs. Niet in directe zin, maar door een licht dalende prijs van steenkool.

Olie
De olieprijzen staan behoorlijk onder druk. Deze hele week hebben we een neergaande trend gezien. Na berichten van de IEA (Internationaal Energie Agentschap) dat de investeringen in de olie-industrie op het laagste niveau zijn in zeventig jaar, is de koers tijdelijk opgaand geweest maar al snel nam druk naar beneden weer toe.

Dat de koers onder druk staat is mede ingegeven door de voorraden in Amerika, deze nemen nauwelijks af ondanks de productiebeperkende maatregelen van de OPEC-landen en een aantal niet OPEC-landen. Hier bovenop worden de geruchten over schending van de productiebeperkende afspraak van diverse landen steeds groter. Ondertussen worden in Amerika steeds meer productie locaties in gebruik genomen, en gaat Libië de productie weer opschalen nu de rust in het land lijkt wedergekeerd.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties