Overstappen

Op mijn bureau een brief van Total. Achter Onderwerp staat: Laatste herinnering verzoek doorgeven meterstanden. Daarboven herken ik de hanenpoten van een van mijn broers in de duidelijke vraag ‘Wat is dit?’

Ik ben hondstrouw. Laat dat alvast gezegd zijn. Of het nu om pindakaas, de zorgverzekering of een plantenleverancier gaat, mij jaag je niet snel weg. Noem het de comfortzone, noem het autistisch, maakt me niet uit, zo werkt het gewoon. Zoals Padde, een van de scheepsjongens van Bontekoe, al zei: Dan weet je wat je hebt.

En toch heb ik me laten verleiden, een paar maanden geleden. Er werd op de deur geklopt, ik deed open en een uur later was ik verkocht. Hij werkte voor een adviesbureau en wist zeker dat wij met onze energiekosten omlaag konden. En ik gaf hem het vertrouwen.

Ten dele dan. Want de grootste slok energie is bij ons de afname van warmte van de RoCa-centrale. Daar valt niets aan te sleutelen. Dat is van Eneco en daar zijn we ook meer dan tevreden over. Maar dan blijft er nog elektriciteit over voor twee tuinen en gas voor drie huizen. ‘Ik denk dat je zo 5000 euro minder betaalt op jaarbasis.’ Ik vond dat niet heel schokkend, maar hij had gelijk, daar kun je wel goed van op vakantie. Bovendien is het niet verkeerd om die energieleveranciers scherp te houden.

Nu nog mijn broers meekrijgen. Nou, dat viel tegen. Zij bleken nog trouwer dan ik, dus de gasaansluitingen voor hun huis vielen al af. Vond ik weer niet verkeerd, want dan valt er volgend jaar tenminste echt iets te vergelijken. Het elektra voor de tuinen bleef wel overeind. We zijn benieuwd.

Inmiddels heeft onze oude leverancier er ook lucht van gekregen. Ik werd gebeld wat de reden is van mijn overstap. Of er van hun kant nog iets aan gedaan kon worden. ‘Nou, ik heb net de nieuwe meterstanden doorgegeven, dus het zou wat gek zijn als ik nu…’ Hij begreep het.
Pling. Nu weer een mail van Eneco. Waarom bent u overgestapt en hoe voorkomen we dat in de toekomst? Pff, Ik heb er nu al haast spijt van.