Paniek op de dagmarkt van gas

De prijs van daggas is afgelopen week behoorlijk aan het pieken met tot op heden een prijs van 37 eurocent per kuub gas op donderdag. De explosieve stijging heeft onder meer direct verband met de kou in Europa. Een nog belangrijkere factor voor de stijging van prijs zijn de technische problemen aan de BBL-pijplijn, deze leiding voorziet Engeland van gas.

Ook hebben de Engelsen een beperkte voorraad gas ter beschikking omdat het gasopslagveld ‘Rough’ buiten gebruik is door technische problemen. Dit gasveld zal ook naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst niet meer in gebruik genomen gaan worden, waardoor er prijs pieken kunnen ontstaan als het koud is. Naast de problemen met deze pijplijn is er ook sprake van een afname in toevoer vanuit Noorwegen.

De lange termijnprijzen hebben geen last van de kou en zijn vorige week iets gedaald.

Elektriciteit
De lange termijnprijzen hadden de afgelopen week weer de mogelijkheid om te dalen aan de hand van de dalende steenkoolprijs en eveneens een dalende olieprijs. Het koude weer heeft dus duidelijk geen invloed op de lange termijnprijzen, maar des te meer op de grondstoffen.

Die koude was daarentegen wel duidelijk van invloed op de korte termijnprijzen, door de grote vraag liep de prijs behoorlijk op. Daarnaast kon de prijs ook oplopen doordat de weinige hoeveelheid wind niet voldoende opwekte. De APX-prijs steeg in sommige uren ruim boven de 100 euro per megawatt.

De stad Amsterdam heeft de primeur als het gaat om publieke laadpalen die elektriciteit terugleveren aan het net. Dit wordt mogelijk gemaakt door het zogeheten Vehicle to Grid concept (V2G). Bij Vehicle to Grid wordt elektriciteit die is opgeslagen in de batterijen van elektrische auto’s via de laadpaal beschikbaar gesteld aan het elektriciteitsnet op momenten dat de vraag hoog is, of bij stroomstoringen. De laadpaal is in zo’n situatie dus geen laadpaal, maar een ‘terugleverpaal’.

Bij een lage vraag naar elektriciteit kunnen de auto’s vervolgens weer, zoals gebruikelijk, worden opgeladen. Flexibel omgaan met energie is een efficiëntere oplossing dan het elektriciteitsnet verzwaren. Zo blijft het energienet betaalbaar en betrouwbaar. Het Vehicle to Grid project dat nu is gestart in Amsterdam is onderdeel van het Europese programma City-zen, wat onderzoekt hoe meer duurzame energie in een dichtbevolkte stad kan worden ingepast.

Olie
Deze week sijpelden er geleidelijk steeds meer berichten door in de markt over een toenemende voorraad van ruwe olie in Amerika. Als gevolg hiervan daalde de koers licht. Afgelopen woensdag publiceerde de EIA (Energy Information Administration) de definitieve cijfers over de Amerikaanse voorraad, en deze bleek inderdaad zoals verwacht te zijn toegenomen. De prijs van een vat ruwe olie reageerde direct op de nieuwe cijfers en liet een daling noteren.

Verschillende handelaren hebben aangegeven op dit moment geen vertrouwen meer te hebben in oliebeleggingen, omdat de Amerikaanse productieverhoging groter blijkt dan de productiebeperking van de OPEC. En de OPEC heeft aangegeven dat de beperking van de productie wellicht in 2019 wordt opgeheven.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties