Smit Kwekerijen: afwisselend, groeigericht én gezellig

Partner content- Hun verwelkomende brede lach blijkt tekenend voor het plezier waarmee ze hun werk doen. Sterker: nog steeds doen. Want teeltchef en energiebeheerder Dariusz Ignac en zijn collega teeltchef Martijn Pikkert hebben er al heel wat jaren bij Smit Kwekerijen in Sappemeer op zitten. Respectievelijk zeventien en twintig jaar. In die tijd groeide de moderne potplantenkwekerij verder, en zij groeiden mee.

Dariusz, die met zijn vrouw uit Polen naar Nederland trok, begon als algemeen kasmedewerker; zijn vrouw werd stekmedewerker. Martijn startte in een logistieke functie. Alle drie zijn nu leidinggevende. Dat is ook zo mooi, vinden ze. ,,Als je een beetje van goede wil bent en je wilt werken en leren, dan zijn er hier genoeg doorgroeimogelijkheden.”

Martijn had al een tuinbouwopleiding gevolgd, maar verdiepte en verbreedde zijn kennis bij Smit via interne en externe opleidingen, cursussen en trainingen. Hij maakte kennis met alle facetten van de kwekerij. Dariusz was van huis uit elektricien. Hij vindt het ,,erg interessant” dat hij zich als energiebeheerder kan bezighouden met de in- en verkoop van energie. Ook hij klom stapsgewijs op, door opleidingen en een reeks aan functies. ,,De kans om je te ontwikkelen, die krijg je”, bevestigt Martijn. ,,Als het in de mensen zit, dan halen we het er ook uit.”

Afwisseling is leuk
De carrièremogelijkheden zijn niet het enige wat telt. ,,Het leuke is ook de afwisseling in alle verschillende teelten”, vindt Martijn. ,,We hebben een heel breed assortiment, zoals Kalanchoe, Senecio en Peperomia, en je hebt per locatie – we hebben er zeven – verschillende teelten staan. Dat maakt het leuk.” Dariusz werkt met twintig verschillende gewassen, in drie potmaten. ,,Dat vind ik interessant en aantrekkelijk”.

De productinnovatie, die elk jaar een aantal nieuwe producten oplevert, een eigen moederplantenafdeling, de samenwerking met externe partijen, de focus op duurzaamheid en zoveel mogelijk biologisch werken, het houdt het werk boeiend. Martijn: ,,Je dag ziet er vaak heel anders uit dan je ’s ochtends dacht.”

Goede teeltmedewerkers nodig
Smit Kwekerijen is al ruim dertig jaar actief en blijft groeien. Uitkijkend op de weidse omgeving wijst Martijn naar een belendend stuk grond. ,,Kijk, daar bouwen we een hectare bij voor extra opslagcapaciteit. Maar als we verder willen groeien, hebben we goede teeltmedewerkers nodig. Anders hoef je geen kassen bij te bouwen.”

Op dit moment is er een vacature voor een fulltime teeltmedewerker. Wat zien Dariusz en Martijn graag in zo’n nieuwe collega? ,,Iemand die van aanpakken weet, initiatief neemt, open staat voor advies en zelfinzicht heeft. We zoeken mensen die ons bedrijf verder helpen. En die mogen best slimmer zijn dan wij.” Ze grijnzen naar elkaar.

Tot slot, onderstrepen ze: het is bij Smit ook gewoon gezellig. De gemoedelijkheid, de lol met elkaar, de collegialiteit, het gebak als er een record wordt gehaald, het jaarlijkse bedrijfsuitje, de kerstlunch en …. tweemaal per jaar een Pools feestje; het draagt allemaal bij aan hun werkplezier. ,,We doen het met elkaar, de één staat niet boven de ander. Dat zorgt voor een prettige werksfeer”, aldus Martijn. Dariusz: ,,Zo is het!”

https://www.smitkwekerijen.nl/vacatures-smitkwekerijen.html

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties