Phalaenopsis zit weer in positieve flow

De afzetmarkt van phalaenopsis was bezig aan een herstel. Het coronavirus gooide roet in het eten. Prijsherstel is inmiddels weer ingezet. De positieve flow zit er weer in. Kwekerijen zetten in op nieuwe afzetconcepten en efficiënter telen. Maar er zijn nog zorgen om betalingsachterstanden.

De afgelopen jaren waren tegenvallend voor phalaenopsis. Verliesgevend voor sommigen. Bedrijven stoppen, vooral door warme sanering. Iedereen verwacht dat de aanvoer phalaenopsis door corona versneld nog verder zal krimpen. Want er zijn nog steeds enkele kwekerijen met gebrek aan middelen of opvolging.

Herstel van de markt trad voor phalaenopsis eind 2019 in. Voor dat jaar was 10% krimp voorspeld. Het werd  2,1% minder aanvoer. En 1,5% minder omzet; de middenprijs steeg. Een bewijs voor marktherstel en het feit dat bedrijven taai zijn en hun eigen productie nog kunnen opkrikken door efficiënter telen.

Telers weten dat de markt minder stabiel is door corona. Veel zal afhangen van de prijsvorming komende maanden, geven vakgenoten aan.

Een uitgebreide analyse van de productgroep phalaenopsis staat deze week in het Vakblad. Online is het omslagartikel te vinden via deze link

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties