Pier

Het is prachtig weer voor de tijd van het jaar. Zacht. Het strand wordt bevolkt door hardlopers in alle soorten en maten.

Wij wandelen. Onder de Pier van Scheveningen door. Het is eb, dus we komen tot vlakbij de palen van het restaurant. Dus zo is volgens sommigen de tuinbouw eraan toe, denk ik bij mezelf.
Nee, de Pier staat er niet echt florissant bij. Tientallen betonnen palen die met alg zijn begroeid. ’Betonrot, een grote bak roest, ellende’ is wat je leest op internet. ’Niet meer rendabel te krijgen!’ volgens een taxateur die in 2013 in opdracht van Omroep West de Pier inspecteerde. ’Al krijg ik 5 miljoen toe, dan hoef ik hem nóg niet!’
Het geheel geeft inderdaad een desolate aanblik. Afgesloten voor publiek staat het weg te kwijnen. De Bungy Jump toren vat samen hoe de toekomst eruit ziet voor een eventuele koper: Een sprong in het diepe. En dan te bedenken dat het jaren geleden nog een gezellige toeristentrekker was. Waar ging het fout?
Ik heb weleens gedacht dat het een typisch gevalletje was voor bedrijvendokter Hennie van der Most. De man van Kalkar. Van De Bonte Wever. Speelstad Oranje. De Koperen Hoogte langs de A28 vlak boven Zwolle. Die man kreeg toch alles aan de praat? Maar helaas, ook De Koperen Hoogte is failliet. Het restaurant kan nog wel om zijn as, maar verder wil het voor geen meter meer draaien. ’We kunnen niet op tegen de crisis’ luidt de verklaring. Einde oefening.
Met zulke berichten besef je dat we ons als tuinbouw echt niet hoeven te schamen voor een paar slechte jaren. Zo’n crisis hakt er gewoon in. Ik weet dat er in het begin tuinbouwvoormannen waren die dachten dat een bloemetje en een plantje altijd wel gekocht zouden worden. ’Want juist in zware tijden hebben mensen behoefte aan gezelligheid in huis!’ Natuurlijk. Maar als het geld opraakt gelden er toch echt andere wetten.
Eind oktober werd bekend dat de Pier verkocht is. Er worden opnieuw plannen gemaakt. Binnenkort gaat hij weer open. Er is straks plaats voor kunst, cultuur, evenementen, winkels en horeca. Ik zie in de verte een soort Scheveningse Markthal opdoemen. Vers, beleving, smaak en geur.
Let maar op: Als het met de Pier weer goed komt, dan met de tuinbouw vast ook.