‘Plantbag’ wint ontwerpwedstrijd

Student Marnix de Kroon van de TU Delft won met de ‘Plantbag’, een rugtas met planten, een ontwerpwedstrijd voor innovatieve luchtzuiveringssystemen. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) gaat verder met het winnende concept.

Via een ontwerpwedstrijd van de organisatie Battle of Concepts riep SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) op voor persoonlijk draagbare luchtzuiveringssystemen op basis van planten, wortels en substraat (conceptnaam iGreen). Het moest een vernieuwend ontwerp zijn waarvan aannemelijk is dat deze de buitenlucht reinigt (o.a. fijnstof en volatiel organische stoffen) en tevens gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk is om te dragen. Er kwamen 44 inzendingen binnen.
De winnende Plantbag is een rugtas met planten waarbij een ventilatorsysteem de lucht zowel door een ruim plantenwortelsubstraat als een hepafilter trekt. Schone lucht komt via een buissysteem via kraag of sjaal uit bij de neus en mond. De rugtas is praktisch, biedt gebruiksgemak, is te personaliseren en te ontwikkelen tot mode- item. De technische werking vond de jury goed onderbouwd. De planten hebben de kans om goed te groeien, krijgen licht en water. In de tas kan ook nog spullen worden meegenomen. Eenmaal binnen kan de tas opgehangen worden. De komende maand wordt door SIGN een prototype gemaakt en de werking van de iGreen Plantbag in de praktijk getest.

iGreen
De iGreen moet een oplossing bieden voor de toenemende luchtverontreiniging, een van de grootste problemen waar de wereld mee kampt. Op plaats twee en drie eindigden respectievelijk de concepten Clean Air (personaliseerbare scooterhelm met planten) en AtMOSSphere (headset met de zuiverende werking van mos).
De iGreen is een van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van SIGN, een initiatief van LTO Glaskracht Nederland. Ze heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken, en werkt aan grensverleggende innovaties in het kader van het realiseren van doelstellingen van de Topsector Tuinbouw. SIGN heeft als doel een vitaal, duurzaam en maatschappelijk gewaardeerde glastuinbouwcluster in 2030.