Plantion en bonden struikelen over looneis

Na drie onderhandelingsrondes zijn de vakbonden en Plantion niet in staat gebleken om te komen tot een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao.

Volgens CNV Dienstenbond is het totale pakket aan afspraken niet voldoende. Grootste struikelblok is het loonaanbod van Plantion. Plantion wil 2 x 1% meer loon bieden in twee jaar, iets dat niet voldoet aan de minimale eis van de bonden. Die eis is namelijk 2 x 1,5% in twee jaar, aldus de CNV op haar website.

Het bod van Plantion is een eindbod. De bonden gaan dat bod wel met de leden delen en bespreken op woensdag 3 december. Monique Daamen van FNV Bondgenoten zegt dat het tot die tijd nog te prematuur is om iets over de kwestie in de pers te zeggen.

Peter Bakker, directeur van Plantion zegt dat de veiling in Ede een eindbod heeft neergelegd bij de bonden CNV en FNV en dat het een gewogen en realistisch bod is. „We zien wel dat de looneis van de bonden hoger is dan ik betalen kan. Maar met ons bod kunnen we alle medewerkers behouden. Gaan we erboven zitten dan moeten we besluiten andere maatregelen te nemen.”

Bakker wijst er verder op dat de bonden het eindbod aan de leden zouden voorleggen en dat partijen tot die tijd een radiostilte zouden houden. „Wij hebben het bod goed uitgelegd en in goed overleg is besloten dat zij het gaan voorleggen aan hun leden en wij wachten af. Tot 3 december is er zeker geen paniek. Daarna verwacht ik dat de vakbondsleden van Plantion inzien dat ons bod realistisch is en ze akkoord gaan.”

Een staking van werknemers zoals voor de Valentijn dit jaar bij FloraHolland het geval was, verwacht Bakker zeker niet.