Plantion flink in de min

De omzet van Plantion komt dit jaar 11% lager uit dan in 2012. Dit komt met name door de lagere omzet van de bemiddeling en Groencentrum.

Dit werd woensdagavond duidelijk op de algemene ledenvergadering van de veiling uit Ede. De terugval van de bemiddeling met 17% naar €41,7 miljoen wordt onder meer veroorzaakt door het wegvallen van grote kopers die afgelopen jaar niet meer via Plantion, maar via FloraHolland afrekenden. Een ervan is Afriflora uit Ethiopië. Volgens Plantion-directeur Peter Bakker was dit rozenbedrijf goed meer dan €10 miljoen.

De omzet van Groencentrum daalde met 22% naar €1,4 miljoen. Bakker gaf aan dat hier de kredietcrisis een grote rol speelt. Hoveniers kopen hierdoor minder boomkwekerijproducten in. De klokomzet daalde met 5% naar €46,3 miljoen. Bakker noemde ook het koude voorjaar en de warme zomer als oorzaken van de terugloop.

De lagere omzet leidt niet tot een verlies bij de veiling. Het resultaat voor belastingen is €54.000. Voor kwekers verandert een tarief. De stapelwagenheffing gaat omhoog naar €8. Door de omzetterugloop en door efficiencyverbeteringen is er bij Plantion een aantal gedwongen ontslagen en verdwijnen er wat banen door natuurlijk verloop.

Een plus in 2014
Volgend jaar verwacht Plantion een omzet van €93 miljoen te realiseren, een stijging van 4%. Het wegvallen van Baas Plantenservice moet dan opgevangen. Baas was goed voor circa €6 miljoen op de veiling in Ede. Haar enige klant Praktiker/Max Bahr is echter omgevallen.

Plantion zet volgend jaar sterk in op gerichte acquisitie in Duitsland, rond Kleef en rond Deventer. In die gebieden is het marktaandeel van Plantion relatief laag. Volgens een marktonderzoek kan Plantion hier nog €2 miljoen binnenhalen. Bakker: „Daarnaast moeten we de omzetstroom naar Max Bahr elders proberen onder te brengen. Dat is in 2014 de uitdaging.”