Plantion viert honderdjarig bestaan marktplaats

Vanochtend om 06.00 uur werd bij de klok van Plantion stilgestaan bij het feit dat precies honderd jaar geleden enkele kwekers in Utrecht de basis legden voor de huidige coöperatie en het bedrijf Plantion. Plantion trakteerde haar klokkopers op jubileumgebak.

In een periode van grote onzekerheid (Eerste Wereldoorlog) richtte een groep mannen in Utrecht op 12 januari 1917 Bloemen- en Plantenveiling Utrecht en Omstreken op. Zij legden daarmee de basis voor het huidige Plantion, dat in 2008 na een fusie van Veiling Vleuten en Bloemenveiling Oost Nederland tot stand is gekomen.

De geschiedenis van de Oost-Betuwse tak van Plantion gaat ook ver terug maar kende een ander verloop. Tot aan de afsplitsing van The Greenery, in 1996, was er sprake van een gemengde veiling met zowel groente en fruit als bloemen en planten. Pas met de oprichting van Bloemenveiling Oost Nederland ontstond hier een puur op de sierteelt gerichte marktplaats.

Meer omzet en handelingen
In de loop van honderd jaar is er veel veranderd. Op de eerste veiling in Utrecht staken kopers hun hand op, bij Plantion is het veilproces computergestuurd en draaien er drie klokken tegelijk. Het aantal handelingen is toegenomen van 360 naar 6.000 transacties per uur. En de omzet is gestegen van 7.800,84 gulden in het eerste jaar naar 99,5 miljoen euro in 2016; zonder inflatiecorrectie 30 duizend keer zoveel.

Overigens kwam de omzet van Plantion in 2016 wat hoger uit dan het zich eerst liet aanzien, dankzij een uitstekende decembermaand met hoge prijzen voor onder andere amaryllis. Ten opzichte van 2015 steeg de omzet 8,7 procent. In 2016 realiseerde Plantion een omzet van 99,5 miljoen euro. Tijdens de alv in december sprak directeur Peter Bakker nog de verwachting uit dat de omzet vorig jaar op 2016 zou uitkomen

In de loop van het jaar vinden er dan ook enkele festiviteiten plaats. Te beginnen met ‘een dagje Burgers’ Zoo’ voor de medewerkers. Verderop in het jaar, op 17 juni, is er bovendien een feestdag voor alle relaties van Plantion.

Bekijk hier een filmpje dat Plantion maakte naar aanleiding van het 100-jarig bestaan.

Bloemen- en plantenveiling Utrecht en omstreken in 1936. Later werd dit Veiling Vleuten en die fuseerde samen met Veiling Oost Nederland in Bemmel tot Plantion.