Plantum Duurzaamheidsprijs voor epr-zaadmengsel Limagrain

  Limagrain Nederland heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 gewonnen met haar aanpak van het eikenprocessierupsprobleem. Het zaadmengsel Advanta Staygreen 2 EPR is gericht op herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eikenbomen. Dat moet de rupsenplaag structureel bedwingen. Voor de jury aanleiding om Advanta Staygreen 2 EPR uit te roepen tot het meest duurzame initiatief vanuit de veredelingssector in 2020.

  Het was de vijfde keer dat Plantum, de brancheorganisatie van de sector uitgangsmaterialen, de duurzaamheidsprijs uitreikte. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie LNV, MVO Nederland en het multimedium P+ People Planet, koos het product uit 17 inzendingen.

  Volgens het juryrapport is de inzending van Limagrain een prachtig voorbeeld van samenwerking met de natuur om een plaag te bestrijden. Tevens draagt het bij aan de biodiversiteit in het landschap en is zowel binnen als buiten de stad toepasbaar. Een mooi voorbeeld hoe de zaadsector een groene oplossing levert voor een maatschappelijk probleem, aldus de jury.

  DSV Zaden pakte de tweede plek met haar klimaatadaptieve halfverharding voor groenere parkeerplaatsen. Royal van Zanten won het brons met het Deep Purple handdesinfectiemiddel gemaakt van snoeiafval.

  Plantum duurzaamheidsprijs

  Biotopen ontwikkelen

  Advanta Staygreen 2 EPR is een speciaal samengesteld zaadmengsel van 18 inheemse soorten, waaronder veel scherm- en vlinderbloemigen. Ingezaaid in de directe nabijheid van eikenbomen, zorgt het voor een toename van insectenpopulaties, waaronder roofinsecten, en bodeminsecten die vogels aantrekken.

  „Om die natuurlijke vijanden van de rups is het ons te doen”, zegt Job Steunenberg, manager begroening van Limagrain. „We herstellen of ontwikkelen biotopen waarin die predatoren zich thuisvoelen. Larven van bijvoorbeeld sluipwespen en gaasvliegen kruipen in de rupsen en eten deze van binnenuit op. Maar ook nimfen van de wants en het tweestippelig lieveheersbeestje doen zich graag tegoed aan de plaagdiertjes. En de mees – de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in ons land – verorbert ze zowel mét als zonder brandharen.”

  Geïntegreerde aanpak

  Daar waar het spuiten van insecticiden en het gebruik van afzuiginstallaties vooral als symptoombestrijding worden gezien, voorziet Advanta Staygreen 2 EPR in de termijnoplossing van natuurlijk evenwicht. Steunenberg: „Onze aanpak brengt de omgeving uiteindelijk beter in balans, is veel goedkoper en niet milieubelastend. We pleiten daarbij voor een geïntegreerde benadering in combinatie met het uitzetten van aaltjes, en het ophangen van vogelhuisjes. Onderzoek van Silvia Hellingman verbonden aan Wageningen University laat zien dat op proeflocaties met natuurlijke vijanden tot 80% minder nesten van eikenprocessierupsen worden aangetroffen!”

  Limagrains zaadmengsel tegen de eikenprocessierups is inmiddels op tientallen locaties door heel Nederland uitgezaaid.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties