Pleidooi voor samenwerking bij opening Plantarium

Beursvoorzitter Jan Willem Griep en Incotec-directeur JanWillem Breukink riepen in hun openingspeeches op woensdag 27 augustus op Plantarium op tot meer samenwerking in de sector.

Jan Willem Griep vertelde de beursdeelnemers in Boskoop dat hij de ogen niet wil sluiten voor het feit dat de sector in zwaar weer verkeert. „Maar klagen heeft geen zin; dat gaat nooit helpen. Hopen op betere tijden is ook geen goede tactiek. Het antwoord is nieuwe wegen inslaan en er samen de schouders onder zetten. Laten we zij aan zij strijden. Dan gaat het zeker de goede kant weer op.”

Griep riep de ondernemers in de branche op steeds weer de vernieuwing te zoeken. „Laat geen middel onbeproefd.” Hij is van mening dat nu echt werk gemaakt moet gaan worden van het verlengen van het seizoen en in dat kader het promoten van de najaarsverkoop.

„Collectief is nu misschien een moeilijk woord. We zijn nu op onszelf aangewezen om creatieve oplossingen te vinden. En meer te halen uit samenwerking dan we nu doen.”

Verkopen
Directeur van het Noord-Hollandse zaadbedrijf Incotec JanWillem Breukink vertelde over het succes van de samenwerking van zaadbedrijven onder de noemer ‘Seed Valley’. Dat is niet alleen wereldwijd een zakelijk succes, maar laat de politiek en Nederlandse samenleving ook duidelijker weten wat de zaadbedrijven presteren en wat het belang is van de sector.

Breukink geeft de boomkwekerij het advies nadrukkelijk de samenwerking te zoeken en opperde om dat bijvoorbeeld onder de naam ‘Plant Valley’ te doen. De sector produceert groene producten met maatschappelijk zeer positieve effecten. „Maar dat moet je wel verkopen. En dat vraagt om goede communicatie; naar de politiek, naar de markt, naar de consument en naar uzelf.”

„Toon leiderschap. Toon durf. Investeer daarin”, daagde Breukink de boomkwekerij uit. „U heeft mooie producten en dan mag u best wat sterallures hebben. Wees er trots op en maak dat zichtbaar. En doe dat met elkaar. Verkoop je verhaal goed.”

Bron: Vakblad voor de Boomkwekerij