Poinsettia awards voor sortiment Beekenkamp

  De jaarlijkse uitreiking van Poinsettia Awards bracht twee cultivars van veredelaar Beekenkamp op het podium. Kwekerij Jansen Hibiscus won de telers-award met cultivar Blissful Red. Beekenkamp won zelf de prijs bij de sortimentsvergelijking met noviteit Pon 107 Hot Pink.

  Kwekerij Jansen Hibiscus uit Honselersdijk teelt niet alleen hibiscus, getuige haar inzending voor de kwaliteitscompetitie (of -benchmark) poinsettia. Ze deed in de categorie in 12-13 cm potten mee met de cultivar Blissful Red. Het was een van de 52 inzendingen die telers van poinsettia instuurden op 5 november 2018. Medio december werden de planten voor het laatst in de uitbloeiruimte van Royal FloraHolland beoordeeld op hun sierwaarde. De allermooiste was dus de poinsettia Blissful Red, veredeld door Beekenkamp en geteeld door Jansen Hibiscus.

  Zeven genomineerden

  Het bedrijf Jansen Hibiscus was met Blissful Red een van de zeven genomineerden voor de Award die de organisatie jaarlijks voor de telers ter beschikking stelt. In de categorie 12-13 cm was kwekerij Freek van de Velden met cultivar Alaska een andere potentiële winnaar. In de categorie ≤ 11 cm rood waren kwekerij P.A.M van Os met cultivar Mars en A. Baas Pot- en tuinplantenkwekerij met Titan Red genomineerden. Kwekerij SV.CO had met Mira White een nominatie in de categorie ≤ 11 cm ‘kleurtjes’. De categorie ≥ 14 cm, de grote potmaten, was eveneens een onderverdeling in ‘kleurtjes’ en ‘rood’. Hier waren respectievelijk Kwekerij De Stadsweiden met Christmas Beauty Princess en kwekerij Tim van Leeuwen met Christmas Feeling Red de genomineerden.

  Vertegenwoordigers van de prijswinnende en genomineerde bedrijven van de kwaliteitscompetitie poinsettia 2018, vlnr.:Jansen Hibiscus (Awardwinnaar met Blissful Red), kwekerij Freek van de Velden, A. Baas Pot- en tuinplantenkwekerij, kwekerij P.A.M van Os, Beekenkamp (Awardwinnaar met PON 107 Hot Pink) Tim van Leeuwen, Kwekerij De Stadsweiden en Kwekerij SV.CO

  Sortimentsvergelijking

  Bij de sortimentsvergelijking poinsettia doen alle veredelaars mee, vaak met cultivars die alleen nog onder nummer bekend zijn. De planten worden op twee praktijkbedrijven opgekweekt (kwekerij Bonfut en Pedro Plant) en belandden uiteindelijk ook op 5 november in de uitbloeiruimte van de veiling. Dit jaar kwam PON 107 Hot Pink van veredelaar Beekenkamp als allerbeste van de 22 inzendingen uit de bus. Bij de berekening van de score voor ‘Beste Noviteit’ telt het cijfer voor de houdbaarheid voor 40% mee. De resterende 60% van het eindoordeel is op basis van teelteigenschappen en wat het praktijkbedrijf ervaart bij het  veilingklaarmaken/inpakken van de planten.

  Pon 107 Hot Pink, de eerste mutant van Leona Red

  Pon 107 Hot Pink is een mutant van cultivar Leona Red, de cultivar waar Beekenkamp in 2016 de Award voor de beste noviteit mee won. Voor de mutant met zijn donkerrose schutbladeren was 2018 een testjaar. De veredelaar verwacht dat er dit jaar zo’n 30.000 stuks bij telers in bloei zullen komen. En dan vooral in de grotere potmaten want de noviteit is groeikrachtig en heeft stevige takken. Een voorzichtige introductie derhalve, want roze is geen hoofdkleur bij poinsettia. Rood is belangrijker. Van cultivar Blissful Red worden er bijvoorbeeld jaarlijks enkele honderdduizenden opgezet in de potmaten 6 t/m 13 cm, onder meer bij telers in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

  Aantal inzendingen neemt af

  De kwaliteitscompetitie (of -benchmark) poinsettia, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland, Royal FloraHolland en de veredelaars, kende dit jaar 24 deelnemende telers. Ze brachten 52 inzendingen in, verdeeld over 33 cultivars. Het aantal inzendingen voor de competitie neemt af; in 2016 waren er 92 inzendingen en in afgelopen jaar 77. Het aantal deelnemende telers en het aantal geteste cultivars blijft vrij stabiel.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties