’Populariteit AH-moestuintjes vergt oplettendheid van sierteler’

Vanwege de populariteit van de moestuinactie van Albert Heijn verhandelt de bloemenveiling steeds meer kruiden-, groenten- en fruitplantjes. Siertelers die zich op deze eetbare planten storten, moeten er echter rekening mee houden dat deze onder strengere wetgeving vallen, zo waarschuwt Greenport Aalsmeer.

Zo moet bij eetbare planten getraceerd kunnen worden van welke kwekerij ze afkomstig zijn. Ook zijn de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen strenger dan bij sierteeltproducten en wordt er gecheckt op pathogenen als de E. coli-bacterie. Met name de aanwezigheid van schadelijke insecten en bacteriën is volgens Greenport Aalsmeer een aandachtspunt voor bijvoorbeeld perkgoedtelers die eetbare viooltjes willen gaan kweken.

GO café
De greenport organiseert daarom op 12 mei een GO café over het voorkomen van besmettingen met schadelijke insecten of bacteriën, wat te doen bij calamiteiten en hoe met adequate communicatie de schade zoveel mogelijk kan worden beperkt. Sprekers zijn onder meer: Alfred Klaver (Naktuinbouw) en Peter Verbaas (GroentenFruit Huis). De bijeenkomst vindt van 16:30 tot 19:30 uur plaats in het Wellantcollege, Linnaeuslaan 2 in Aalsmeer. Toegang: gratis.