Porta Nova koopt 20 ha, waaronder kwekerij Sjaloom

Rozenkwekerij Porta Nova heeft tegenover zijn kwekerij in Waddinxveen 20 ha. land aangekocht voor toekomstige uitbreiding. Hieronder valt potplantenkwekerij Sjaloom die zijn perceel van 11 ha in de tweede helft van 2017 als braakliggend terrein zal opgeleveren.

Mede-eigenaar Stefan van Vuuren van Porta Nova kan nog niet bekendmaken wat de exacte plannen zijn voor de aangekochte 20 ha. land. „Het is een strategische aankoop voor ons bedrijf en bestemd voor de teelt van rozen. Het liefst hadden we nu al verteld wanneer en wat we gaan bouwen. We hebben een plan, maar dat is nog niet definitief. Gesprekken met betrokken partijen lopen nog. De invulling van onze plan duurt langer dan we voorzien hadden.”

Het aangekochte perceel van 20 ha ligt aan de overkant van Porta Nova aan de Abraham Kroesweg in Waddinxveen. Het is de kavel van 11 ha waar nu nog potplantenkwekerij Sjaloom gevestigd is. Pal daarachter ligt een blok van 9 ha braakliggende grond dat behoort tot het nieuw te ontwikkelen glastuinbouwgebied Glasparel+. Het is het eerste perceel dat verkocht is in dit gebied waar 90 ha glastuinbouw kan verrijzen.
Kwekerij Sjaloom meldde begin oktober 2016 dat zij ingingen op het bod van een koper die volgens de potplantenteler in Waddinxveen vrij onverwacht aanklopte. Ze waren namelijk volop bezig met de strategie voor de komende jaren. De aandeelhouders hebben nog even overwogen om ergens anders de activiteiten van Sjaloom voort te zetten. Na beraad is toch besloten om de bedrijfsactiviteiten volledig te staken. In de tweede helft van 2017 leveren ze hun perceel als braakliggend terrein op. Afspraak was dat de koper zich in november bekend zou maken.

Porta Nova bouwde in 2002 zijn eerste locatie van 4,3 ha in Waddinxveen. In 2008 volgde uitbreiding met 6,4 ha. Sinds eind 2013 beschikt alle 10,7 ha over het verwarmings- & koelingsysteem ‘Climator’ en is geïnvesteerd in extra assimilatiebelichting. Het bedrijf teelt Red Naomi! en streeft naar het allerhoogste kwaliteitsniveau van momenteel zo’n 30 miljoen stelen per jaar.