Powerhouse: ‘Gasprijzen omhoog door storing Noorwegen’

De day-ahead TTF gasprijs is afgelopen week licht gestegen. Oorzaak was een stroomstoring waardoor de productie van het Noorse Ormen Lange-gasveld tot en met afgelopen weekend werd onderbroken, zo meldt energiehandelsplatform Powerhouse.

Door de problemen in Noorwegen was het aanbod van gas vooral op de Britse markt lager dan normaal. Doordat het Britse pond ten opzichte van de euro sterk is, was het voor de Britten – volgens Powerhouse – aantrekkelijk de import vanaf het Europese vasteland te vergroten, in plaats van bijvoorbeeld gas uit lokale voorraden te halen. Daardoor werd de korte termijn gasprijs verder opgestuwd.

Verdere stijging gasprijs
Het handelsplatform verwacht een verdere stijging van de gasprijs als reactie op de verwachte lagere temperaturen. Sinds begin november is de day-ahead gasprijs van minder dan 25 cent per kuub gestegen tot bijna 28 cent per kuub.

Ook de lange termijn gasprijzen zijn de afgelopen week gestegen. Als verklaring hiervoor noemt Powerhouse onder meer de sterke olieprijs van de afgelopen tijd. Maar ook de hogere day-ahead gasprijs draagt volgens de energieleverancier bij aan de stijgende prijs van het Cal-14 TTF contract.

Weten waarom de gasprijs niet zakt? Lees er alles over in het Vakblad voor de Bloemisterij nummer 49 (verschijningsdatum: 6 december).