Prijs daggas daalt weer omdat kou niet gaat aanhouden

Nadat de weersverwachtingen aangaven dat de kou nog even terug zou komen, gingen de prijzen van het daggas snel omhoog tot ruim 26 cent per kuub. Inmiddels is de markt al weer aan het dalen omdat het er niet naar uit ziet dat de kou extreem is en lang zal aanhouden. De langetermijnprijzen voor de komende jaren hebben niet veel gereageerd op de koude weersomstandigheden en zijn op een laag niveau gebleven.

Door de koude omstandigheden van de laatste maand zijn de voorraden in de gasbergingen in behoorlijke mate aangesproken. Ze zullen in de zomer weer gevuld moeten worden. Vanwege deze te verwachten vraag naar gas in de zomer is het niet aannemelijk dat de prijs in de zomer hard zal gaan dalen.

Foto: Shutterstock

Het kabinet investeert dit jaar €300 miljoen in een reeks maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland moeten terugdringen. Het gaat daarbij om projecten voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken, geothermie en CO2-vermindering in de landbouw en industrie. Ook gaat de Nederlandse overheid investeren in de bouw van zeven waterstoftankstations dit jaar.

Elektriciteit: onstabiele week voor kortetermijnprijzen
De afgelopen week bleek een redelijk onstabiele week voor de kortetermijnprijs van elektriciteit. Deze was een stuk lager dan we de afgelopen koude weken hebben gezien. Het niveau zwabberde echter nog behoorlijk. Zo zat er afgelopen week een uur tussen waarin de prijs hoger dan €150/MWe piekte.

De langetermijnprijs kon de afgelopen week een redelijke vlucht naar beneden maken aangezien de steenkoolprijs behoorlijk zakte.

Utrecht heeft de primeur als het gaat om de aanschaf van de eerste Tesla Powerpack van Nederland. De accu voorziet slechts een handvol huishoudens van stroom, toch is het een nieuwe stap in de energieopslag. Op het dak van Parkeergarage 4 van de Jaarbeurs liggen tweehonderd zonnepanelen. Daarmee wordt de Tesla Powerpack, in feite een megabatterij, opgeladen.

De capaciteit van de batterij is 0,8 MWh, oftewel 800 kWh. Dat is voldoende om elke dag zo’n vijftig elektrische auto’s mee op te laden. Dat kan ook, want er komen twintig laadpalen aan de megabatterij te hangen. De Tesla Powerpack kost het consortium Smart Solar Charging, waar onder andere de Jaarbeurs en gemeente Utrecht deel van uitmaken, een half miljoen euro. Een deel daarvan is betaald met Europese subsidie en ook met die subsidie is het project is nog verre van rendabel. Maar daar gaat het de initiatiefnemers niet om.

Olie: kortstondige paniek door ontslag Tillerson
De voorraad ruwe olie in de Verenigde Staten is afgelopen week behoorlijk opgelopen (met circa vijf miljoen vaten). Normaliter is dit gegeven reden voor een daling van de prijs, maar omdat de benzinevoorraad meer dan verwacht gedaald bleek te zijn volgens de cijfers van de EIA (Energy Information Administration), is er geen duidelijke verandering van de koers.

Eerder in de week was er wel wat paniek op de markt na het ontslag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson. President Donald Trump en Tillerson zouden het over diverse aspecten van het buitenlandbeleid van Amerika niet eens zijn, waaronder de aanpak van Iran en de atoomdeal, waarbij sancties op Teheran deels zijn opgeheven in ruil voor het staken van bepaalde nucleaire activiteiten.

De prijzen van een april-future op een vat West Texas Intermediate doken bovendien onder die van de mei-future, wat kopers op een afstand houdt. Als de kortetermijnprijzen lager zijn dan de olieprijzen op langere termijn, kan het lucratiever worden om olie op te slaan voor de toekomst. Dat kan weer als een teken van overaanbod worden aangezien, omdat de voorraden oplopen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties