‘Prijzen niet negatief beïnvloed door staking’

De prijzen voor bloemen en planten lijken niet negatief beïnvloed te zijn door de staking van een deel van de medewerkers van FloraHolland.

FloraHolland is er vandaag in geslaagd om alle bloemen en planten bij de kopers af te leveren. De totale klokomzet bedroeg €15,1 miljoen en daarmee komt de dag in de omzet top tien van de veiling. De totale aanvoer bedroeg 24.500 karren.

Volgens FloraHolland lijkt de prijsvorming geen hinder te hebben ondervonden van de staking, dit geeft woordvoerder Lex van Horssen aan. Ook de aanvoer komt volgens de veiling overeen met wat normaal is in aanloop naar Valentijn. De veiling heeft alle bloemen en planten weten te veilen en gedistribueerd naar de kopers. Hoewel er hier en daar vertraging optrad was de uitloop van het veilproces niet exorbitant.

In Aalsmeer leken vanmorgen door de staking de problemen bij de plantenklokken aanvankelijk het grootst. Door een tekort aan veilingmeesters kon er niet op drie maar op slechts op twee klokken worden geveild. In Aalsmeer en Rijnsburg begon het veilen een half uur later dan normaal.

Veilingmeester Jeroen van Sprang is normaal gesproken veilingmeester in Naaldwijk, maar was vanmorgen invaller op Aalsmeer. Het aantal aangevoerde karren was met 2100 karren kamer- en tuinplanten volgens hem in Aalsmeer boven verwachting. „Het lijkt er niet op dat kwekers voorzichtig zijn geweest met afsturen van handel”, zegt hij. Ook wat de prijsvorming betreft kijkt hij terug op een normale ochtend. „Ook al was het voor het eerst dat ik in Aalsmeer veilmeester was, ik heb het idee dat de prijzen niet anders waren dan op een ‘gewone’ vrijdag voor de Valentijn.”

Ook Piet Alsemgeest, Teamleider Veilen Planten in Naaldwijk, zag vanmorgen tevreden hoe de planten werden geveild. „Het aantal aangevoerde karren was normaal, qua logistiek waren er eigenlijk geen beperkingen en ook de prijsvorming lijkt normaal te zijn geweest”, zegt hij.

Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren tussen FloraHolland en de bonden.