Productietests Triasboring staan gepland voor week 8

Over twee weken hoopt geothermieproject Trias Westland te kunnen starten met de productietests, ook bekend als ‘weltests’, die moeten uitwijzen of er daadwerkelijk kokendheet water uit de Triaslaag omhoog kan worden gepompt. Inmiddels bevindt de boring zich al in de Triaslaag. Een dezer dagen wordt de einddiepte van circa 4,1 km bereikt, zo meldt de projectorganisatie.

De derde sectie van de boring werd eind januari succesvol afgerond. De verbuizing is goed op diepte geplaatst en het boorgat is stevig gecementeerd. Dit was volgens de projectteam de meest spannende sectie van het project.

Rustig boren
Vorige week is gestart met het boren van de vierde en laatste sectie. De krachten op de boorstang blijven onverminderd hoog. Daarom wordt deze sectie weer met een extra motor geboord, diep in het boorgat. De boorspoeling, die het boorgruis naar boven transporteert, is vervangen door een spoeling die de reservoir-eigenschappen zoveel mogelijk intact laat. De boring verloopt rustig. De totale boorlengte is dan 4.550 m omdat schuin geboord is. Deze sectie wordt verstevigd met grotendeels geperforeerde buizen, waardoor straks water opgepompt kan worden.

Metingen
Medio volgende week verwacht het team de reservoirsectie te kunnen onderzoeken. Dat gebeurt met speciale meetapparatuur diep in het gat. Onder andere de doorlaatbaarheid van het gesteente voor water, de chemische eigenschappen van het water en de sterkte van het gesteente worden gemeten. Met deze informatie kunnen vervolgens worden bepaald welke filters gebruikt moeten worden in de bovengrondse installaties en met welke druk het afgekoelde water geïnjecteerd kan worden. De productietests, het daadwerkelijk oppompen van water zal naar verwachting in de derde week van februari gebeuren. Aan de hand van al deze informatie kan in maart een besluit genomen worden of het Trias voldoende capaciteit biedt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties