Prototype gereed van bollenplanter

Fabrikant SchoutenBercomex pakt het automatisch planten van tulpenbollen op. TIjdens een open dag in week 10 was hun prototype te zien waarin een robotarm een centrale rol speelt.

De verf was net droog van de opstelling die SchoutenBercomex tijdens hun open dagen op 6-7 maart in Kampen liet zien. In hun nieuwe bedrijfshal in Kampen stond de OptiBulb SBO waarmee tulpenbollen automatisch geplant kunnen worden. De afstemming in software is nog niet afgerond, maar de bezoekers konden het plantprincipe goed volgen in de diverse demonstraties.

Een complete installatie bestaat uit een invoer vanuit een kuubskist, een meetgedeelte waar de bollen middels camera’s beoordeeld worden en een plantgedeelte waar een robotarm de bollen een voor een oppakt.

Een bol per seconde
De robotarm was tijdens de open dag ingesteld om per seconde een bol te planten. Uiteindelijk moet de capaciteit hoger worden dan 3.600 stuks per uur, de snelheid die een persoon handmatig ook kan realiseren. Geschat wordt dat per opstelling drie robotarmen de aangevoerde bollen gaan planten, zodat een capaciteit van 7.000 tot 11.000 bollen per uur mogelijk is.

De OptiBulb kan 1 bolmaat tegelijk verwerken. De bollen worden met hun neus op een rubber mat geplaatst. De gaten in die mat bepalen de plantdichtheid in de prikbak die uiteindelijk op de bollen wordt gedrukt. DIt principe is bekend van de automatische plantlijnen met handmatige opleg.

SchoutenBercomex is nog geen jaar actief aan de slag met de OptiBulb. Hoe lang de verdere ontwikkeling gaat duren, is nog niet bekend. De prijs van een complete opstelling is nog ongewis.

Tijdens de open dagen op 6-7 maart in Kampen konden bezoekers het prototype van de OptiBulb bewonderen