‘Quito is al maandenlang geheel filevrij’

We mogen een klein feestje bouwen! Precies een half jaar na de afkondiging, is deze week de noodtoestand weer opgeheven. Niet dat alles nu weer bij het oude is in Ecuador, maar ook hier gaan we weer stapje voor stapje de goede kant op.

De ziekenhuizen liggen niet langer meer vol, winkelcentra en bioscopen mogen weer gelimiteerd open en publieke instanties openen voorzichtig hun deuren. Het wachten blijft echter nog op de scholen en universiteiten, die tot zeker het einde van dit kalenderjaar gesloten blijven.

Het nieuwe normaal begint dus ook hier langzaamaan gestalte te krijgen. Overal wordt je temperatuur opgemeten, in winkels wordt bij betaling elk muntje en bankbiljet in alcohol gedrenkt, en buitenshuis is het dragen van een mondkapje verplicht. Overal! Dus ook op het werk, en zelfs wanneer je in je eentje in je eigen auto rijdt!

Corona, over het leed is al genoeg geschreven. Maar een paar voordelen heeft het toch ook wel met zich meegebracht. Op stip bovenaan prijkt uiteraard het afgenomen verkeer. Quito is al maanden lang geheel filevrij.

Het werken vanuit huis, de afwezigheid van schoolbussen, de kentekenrestricties (je mag maar 3 dagen per week de weg op). In een vloek en een zucht ben je op je bestemming. Bovendien zijn de belangrijkste tolpoortjes van en naar de stad sinds kort eindelijk volledig elektronisch. Dus geen contante betalingen of opstoppingen meer.

Ook zijn we dit jaar vrijgesteld van de verplichte apk-keuring. Alle auto’s en bussen zijn – met gevaar voor eigen leven – dus automatisch goedgekeurd voor nóg een jaar op de weg. En mocht je rijbewijs het afgelopen half jaar verlopen zijn? Niet getreurd, die blijft voorlopig geldig.

Ook bij de banken is er een grote inhaalslag gemaakt. Handelingen waarbij voorheen eindeloos veel papierwerk nodig was, daar volstaat tegenwoordig alleen het laten zien van je ID en het plaatsen van een handtekening. Hetzelfde geldt voor internetbankieren. Maandelijks komen er nieuwe diensten bij, die tot voor kort onmogelijk werden geacht.

Zo zien we maar weer, elk nadeel heeft zijn voordeel. Maar laat dat vaccin toch maar snel komen…

Victor van Dijk,

Vestigingsmanager Zuid-Amerika bij FleuraMetz

Lees hier meer columns van Victor

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties