Rabobank heeft rol in glastuinbouwcrisis geëvalueerd

In de Brandpunt-uitzending van 3 februari geeft Ruud Huirne, Rabobankdirecteur Food & Agri, nogmaals toe dat met de kennis van nu financieringsrichtlijnen soms te soepel zijn toegepast in de jaren voorafgaand aan de economische crisis. Intern is dit proces sterk geëvalueerd.

In de tv-uitzending werd duidelijk dat de glastuinbouwsector meer dan gemiddeld is geraakt door de economische crisis. De afgelopen jaren zijn honderden bedrijven ofwel failliet verklaard of in financiële problemen geraakt. Ondernemers die in de goede jaren veel geld hebben geleend om uit te breiden, kunnen de schuldenlast nu moeilijk dragen.

Oud Rabo-topman Bart Jan Krouwel vermoedt dat banken de grenzen van de ethiek overschrijden. Dat moet onderzocht worden, vindt hij. Hij pleit voor een onafhankelijk meldpunt voor mkb’ers die problemen hebben met de bank. Krouwel: „Op grond van onze praktijkervaringen uit het mkb merken we dat er een enorme behoefte is aan een apart en onafhankelijk eigen meldpunt voor mkb’ers met problemen met financiële instellingen. Want op dit moment kunnen ze daarvoor nergens terecht.”

U kunt de uitzending terugkijken op de website van Brandpunt