Radboud Vorage: ’Ontwikkeling geothermie gaat te traag’

Ondanks de enorme belangstelling voor aardwarmte loopt de ontwikkeling van nieuwe projecten niet vlot genoeg, vindt Radboud Vorage, voorzitter van Geothermie Nederland. Vorig jaar waren er drie projecten, terwijl dat er volgens het Klimaatakkoord in de komende jaren 20 moeten zijn. Door kennis en ervaring te bundelen hoopt Geothermie Nederland – een fusie tussen Platform Geothermie en operatorsorganisatie Dago – de winning van aardwarmte naar een hoger plan te tillen.

Waarom een fusie tussen Platform Geothermie en Dago?
„De geothermiesector is redelijk klein. Dago had 31 leden, het Platform Geothermie ongeveer honderd. Dago werkte vooral aan zaken als protocollen, industriestandaarden; het platform hield zich meer bezig met communicatie en beleid. Daar zat een flinke overlap tussen qua mensen en qua onderwerpen. Twee organisaties op honderd leden was te veel. Het is beter voor de energietransitie als we alle kennis en ervaring bundelen en met één stem praten.”

Hoe gaat het met de ontwikkeling van geothermie?
„Te langzaam. Er is ongelooflijk veel belangstelling, ook vanuit de bebouwde omgeving, dus daar ligt het niet aan. Tegenwoordig is er een hele procedurewinkel mee gemoeid. Je krijgt eerst de startvergunning om te gaan boren en testen, en daarna wordt pas beslist hoeveel warmte je werkelijk mag gaan winnen. De procedures moeten sneller en eenvoudiger.”

Is geothermie nog wel interessant bij de huidige gasprijs? En zijn de veiligheidseisen aan boringen niet overdreven? Lees het in het interview met Radboud Vorage in Bloemisterij 2 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Fotograaf: Stefan Vorage
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties