Recordjaar voor export

De exportomzet kwam in 2016 uit op € 5,7 miljard. Dit is een record. De plantenexport steeg afgelopen jaar met 4%. De snijbloemenexport nam met 2% toe.

In het laatste kwartaal van 2016 steeg de exportwaarde met 2,6%. De totale exportwaarde kwam daarmee uit op € 5,7 miljard. Ondanks deze stijging en recordomzet, heeft Lex Ebus, interim-voorzitter van de VGB, nog wel wat zorgen. Bijvoorbeeld over het feit dat de rendementen bij sommige bedrijven achterblijven en dat er daarom onvoldoende geïnvesteerd kon worden in productvernieuwing.

De export op Duitsland steeg in 2016 met ruim 6%. De economie is herstellende. Er is meer handel via internet, waardoor een breder assortiment zichtbaar is en er zijn minder bloemisten gestopt dan de jaren ervoor.

In de top-10 afnemers,die de VGB maandelijks publiceert, is het Verenigd Koninkrijk het enige land dat in 2016 minder bloemen en planten uit Nederland afnam (-5%, totale exportwaarde € 883 miljoen). Opvallend is daarnaast dat Rusland uit de top-10 verdwenen is.

Meer weten over de export op Duitsland? Lees Vakblad nummer 3, dat op 20 januari verschijnt.