Referendum

‘We houden een referendum. Welke moet het worden?’ Een berichtje van mijn vrouw in de gezinswhatsapp. Te zien zijn vijf staaltjes behang. Viermaal een effen kleur en eenmaal een printje van een stenen muur. De meeste stemmen gaan naar de laatste. Duidelijk.

Dat andere referendum laat ik links liggen. Zo gauw de oproepkaart binnen was heb ik hem gevierendeeld en in de oudpapierdoos gegooid. Na alle berichten dat er miljoenen subsidie zijn uitgegeven aan campagnes van voor- en tegenstanders was ik er helemaal klaar mee. Wat een geldverspilling. Ik hoop dat mijn wegblijven er mede voor zorgt dat de opkomst ruim onder de dertig procent blijft.

Want laten we wel wezen, we hebben toch niet voor niets een parlement gekozen? Die zijn voldoende in staat om te bepalen of het associatieverdrag geratificeerd moet worden of niet. Stel dat besluitvorming in de Tweede Kamer gaat afhangen van de waan van de dag. Dan zou Geert Wilders pas echt gelijk krijgen met zijn nepparlement. Volksvertegenwoordigers hebben een mandaat van hun kiezers. En als ze daar niet goed mee omgaan dan merken ze dat bij de volgende verkiezingen.

Eigenlijk heeft mijn vrouw ook helemaal niks met een referendum. Dat blijkt als ze een uurtje later thuiskomt met vijf rollen behang. ‘Maar dit hadden we toch niet gekozen?’ vraag ik verbaasd. ‘Klopt,’ antwoordt ze, ‘dit is een print van een houten scheepsvloer, veel mooier. Vliesbehang. De muur insmeren, het behang er droog tegenaan plakken en klaar ben je. Ideaal!’ Ik sputter tegen: ‘Nou, jij bent ook een mooie, geef je ons eerst de keus en dan trek je je er niets van aan!’ Maar het is duidelijk wie de baas is. Ach, het gaat om de slaapkamer van een van de jongens, wat kan mij het ook schelen. En, eerlijk is eerlijk, het pakt heel goed uit. Ze heeft er kijk op.

Bij FloraHolland moeten de komende jaren ook ingrijpende beslissingen worden genomen. Multitransactieveilen, gestaffelde tarieven, verkoop van gebouwen wellicht, wat doen we met de klok, noem maar op. Spannend. Daar worden leden bij betrokken, maar uiteindelijk moet er beslist worden. Knopen doorgehakt. Als ik Lucas Vos was, dan ging ik in gesprek met tuindersvrouwen…

Kees van Egmond