Rennen voor je leven

Nou wordt er heel wat afgerend in Afrika.

En sinds Oeganda de gouden plak heeft gehaald met de Olympische spelen op de marathon is iedereen nog harder gaan lopen. De een rent hard over de weg omdat hij anders plat wordt gereden en de ander rent hard om misschien toch ook maar die kampioen te worden op de marathon. Weer een ander loopt ver en hard om water te halen. Soms hele volksstammen moeten letterlijk en figuurlijk keihard rennen voor hun leven omdat er ergens weer eens een opstand, burgeroorlog of oorlog tussen landen is uitgebroken.

Ons buurland Zuid-Soedan in het noorden is recentelijk weer volop in het nieuws. Het jongste land ter wereld heeft ook al een record in de boeken dat het ook het jongste land is met een burgeroorlog. Vele mensen uit dat land zijn aan het rennen voor hun leven omdat de president ruzie heeft met de oppositie en dit volledig uit de hand dreigt te lopen. Dit heeft weer tot gevolg dat vele Oegandezen, Kenianen, Somaliërs weer hard wegrennen met hun laatste bezittingen onder hun arm om een veilig heenkomen te zoeken. Hadden ze net hun business opgezet en het liep als een tierelier, moeten ze weer rennen.

Het hele continent rent dus al dan niet voor de goede zaak, oorlog, water of wat dan al niet. Om de spiraal te doorbreken, je moet toch ergens beginnen, hebben we bussen ingezet voor ons personeel. Scheelt voor ongeveer 1.000 mensen toch een flinke wandeling of voor degenen die bijna te laat zijn een goede sprint. De tijd van lopen is voorbij en men zit nu lekker gezellig in de bus naar het werk.

Zo zal het langzamerhand wel verder ontwikkelen binnen Afrika. Er zal steeds minder gerend te hoeven worden. Met de ontwikkeling van een continent komt dit met schokken maar de stijgende lijn hebben we te pakken hoewel we er nog lang niet zijn.

In de tussentijd hebben we nog een nieuwe uitvinding vanuit Canada die men hier aan het implementeren is; de prothese uit de 3D-printer. Heb je nog maar een been dan printen we toch gewoon even een nieuwe. Gelukkig gaan ook hier de ontwikkelingen gewoon door.

Feico Smit is algemeen directeur Royal van Zanten Oeganda