Rens Buchwaldt: ‘Het is een vreselijke situatie’

  Financieeel directeur van FloraHolland Rens Buchwaldt zei vanmiddag er geen begrip voor te hebben dat de vakbonden voor de tweede keer werknemers van de veiling oproepen om te gaan staken. „Wij doen er alles aan om er zo snel mogelijk uit te komen. De bonden doen dat niet. Het is een vreselijke situatie.”

  Buchwaldt begaf zich vanmiddag op de veilingvestiging in Naaldwijk onder de kaderleden van de bonden die vanaf 16:00 uur vanmiddag de staking voorbereidden. Dat deed hij naar eigen zeggen om te kijken en om de medewerkers die aanwezig waren te begrijpen, te spreken en er naar te luisteren. „Het is het verwijt dat wij dat altijd te weinig doen.” Andere managers van de veiling waren met hetzelfde doel op andere locaties aanwezig.

  ‘Bonden wilden niet praten’
  Buchwaldt gaf aan dat de veiling in december, januari en februari zes keer heeft geprobeerd om met de bonden om de tafel te gaan zitten om te spreken over de pijnpunten in het sociaal plan dat FloraHolland eenzijdig heeft vastgesteld. „Op het moment dat we aangeven dat we willen praten geven we ook aan dat we ook aan dat het sociaal plan gewijzigd kan worden. Maar iedere keer gaven de bonden aan niet te willen praten.”

  Buchwaldt zei er geen enkel begrip voor te hebben dat de bonden voor de tweede keer gaan staken. „Ze brengen medewerkers van FloraHolland in een onmogelijke situatie.” Hij kon niet zeggen wat de schadepost van de staking voor de veiling is. Over het verwijt van de bonden dat de veiling tijdens de staking mensen had ingezet vertelde hij dat FloraHolland zich aan alle regels houdt.

  Morgen praten
  Buchwaldt gaat er van uit dat er morgenochtend (maandag) om 10:00 uur in Naaldwijk met de bonden gepraat gaat worden. Daarover hebben de veiling en de bonden volgens hem vandaag afspraken gemaakt. „Terwijl er gestaakt wordt, trek ik vanuit gesprekken met de bonden de conclusie dat ze toch verder willen praten.”

  De financieel directeur gaf verder aan dat FloraHolland destijds gezien de situatie de juiste beslissing nam om het nieuwe sociaal plan eenzijdig vast te stellen. De veiling zat toen met een ingreep in de organisatie en wilde de medewerkers die het betrof duidelijkheid bieden. „Het was een moeilijk besluit, maar gezien de situatie het juiste besluit.”

  ‘Vreselijke situatie’
  Hij noemde verder de staking van afgelopen vrijdag, vandaag en morgen een vreselijke situatie. „Wij doen er alles aan om er zo snel mogelijk uit te komen, de bonden doen dat niet. De bonden geven aan dat er niet gemanoeuvreerd kan worden. Die opstelling is onverantwoord.” Volgens Buchwaldt is het financieel onverantwoord voor de veiling om vast te houden aan het oude sociaal plan, zoals de bonden willen.

  Tenslotte trok hij het aantal stakers dat vrijdag door de bonden werd gemeld in twijfel. Volgens FloraHolland waren het er minder dan de helft van de 850 stakers die CNV en FNV telden.

  Alleen koffie drinken
  Celil Çoban van FNV Bondgenoten, ook aanwezig in Naaldwijk, gaf aan dat er morgen alleen koffie gedronken wordt met de directie van de veiling. We gaan niet onderhandelen, zei hij. „We zijn aan het aan het staken dan kun je toch niet tegelijkertijd onderhandelen? We gaan alleen luisteren en koffie drinken. Wat ze ons tot nu toe hebben geboden was drie keer niks.”

  Volgens de bonden waren er wel degelijk 850 stakers. Een aanwezig kaderlid bevestigde dat Hotel de Carlton in Naaldwijk afgeladen was en er alleen daar al honderden stakers waren.