’Reststromen chrysant geschikt voor parfum’

Reststromen uit de chrysantenteelt in glastuinbouwgebied Betuwse Bloem zijn beperkt in omvang, maar er kunnen wel diverse inhoudsstoffen uit gewonnen worden die bruikbaar zijn voor de productie van bijvoorbeeld: parfum, karton, bindmiddel en veevoer.

Dat blijkt uit onderzoek van WUR Food & Biobased Research in opdracht van de provincie Gelderland.

De Wageningense onderzoekers bestudeerden niet alleen de reststromen uit de chrysantenteelt, maar ook die uit de champignon-, laan- en fruitbomen- en paprikateelt. Onderzocht werd of die nieuwe waarde kan worden gegeven door deze te scheiden, te verwerken en om te zetten naar producten met toegevoegde waarde.

Geen exacte percentages
Stengels, blad, wortels en sap van chrysant blijken hoge concentraties te bevatten aan bioactieve componenten, zoals antioxidanten, geur-, kleur- en smaakstoffen. Bij chrysant is volgens de onderzoekers echter het probleem dat er op dit moment nog onvoldoende bekend is wat de exacte percentages van de verschillende inhoudsstoffen zijn. Daarom is er vervolgonderzoek nodig.

Reststromen uit de champignon-, laan- en fruitbomen- en paprikateelt kunnen worden verwerkt tot gipsplaten, isolatieplaten en als grondstof voor vezelcomposieten en karton.