Rijnplant akkoord met overname door DNA Green Group

Overname van RijnPlant door DNA Green Group is aanstaande. Beide partijen zijn op hoofdlijnen reeds akkoord. Het boekhoudkundig onderzoek dat nog volgt, zal de overname naar verwachting niet in de weg staan.

Biense Visser, CEO van DNA Green Group, ziet mogelijkheden voor verdere groei van Rijnplant binnen de DNA Green Group. Het bedrijf is volgens hem een goede aanvulling op de portfolio en passend bij de groeistrategie van de groep. Groei moet komen uit het genereren van synergie op het gebied van technologie, productie en verkoop. Visser: „Wij creëren die synergie door consolidatie van diverse veredelingsprogramma’s. De daaruitvolgende schaalgrootte ondersteunt de verdere professionalisering van de waardeketen in de sierteelt. Een ontwikkeling die vergelijkbaar is met de ontwikkelingen bij landbouw- en groentegewassen.”

RijnPlant is gespecialiseerd in de veredeling, vermeerdering en productie van pot- en snijanthurium, Bougainvillea en Heliconia. Het bedrijf van de Westlandse familie Van Rijn heeft een lange historie en won in 2004 de Nationale Tuinbouw Ondernemersprijs. In 2013 vond een reorganisatie plaats. Aad van der Lem, directeur van RijnPlant, stelt dat het bedrijf haar activiteiten succesvol internationaliseerde met een accent op de groeimarkten in Azië en Amerika. De overname ziet hij als een extra impuls voor hun product- en marktpositie.

Fusie
DNA Green Group maakte eerder deze week de overname van veredelaar Terra Nigra (roos en gerbera) bekend. Het concern is in 2013 ontstaan door de fusie van Dümmen Group en Agribio Group. De omzet in 2014 bedroeg € 170 miljoen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers en richt zich op veredeling en opkweek van snijbloemen, pot-/perkplanten en meerjarige planten.
Rijnplant heeft net als de DNA Green Group zijn hoofdvestiging in De Lier. Naast veredeling, vermeerdering en opkweek van jong plantmateriaal van anthurium, bougainvillea en heliconia, is er zo’n 14 ha afkweek van potanthurium en bougainvillea.