’Rioolwaterzuiverende kas’ wint duurzaamheidsprijs

Het idee van een ’rioolwaterzuiverende kas’ heeft afgelopen vrijdag de Sustainability Challenge 2015 gewonnen. Dit is een wedstrijd tussen ondernemende studenten om de meest duurzame businesscase van Nederland te bedenken.

Het winnende team, ondersteund door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, bedacht de ’Green ROOTine’, een zuiverende kas met planten die met hun wortels in het rioolwater hangen. Rondom de wortels leven bacterie-kolonies, die zich voeden met stoffen in het afvalwater. Dit zou 20-30% energie besparen ten opzichte van de huidige manier van zuiveren. Daarnaast is het slib veel droger, wat enorm scheelt in de naverwerking. Planten maken de zuivering aantrekkelijk én ook wordt de stank tot een minimum beperkt. Zo verdwijnen de negatieve effecten van het plaatsen van een rioolwaterzuivering dichtbij bebouwing.

Het team van het hoogheemraadschap versloegen daarmee de teams van Eneco, VolkerWessels, Cofely en Prorail. Bestuurder Ruud Maarschall van Hollands Noorderkwartier gaf na de jury-uitslag aan: „Ik zou graag direct aan de slag willen met dit winnende idee, bijvoorbeeld in een pilot in Alkmaar. En ik zie ook veel mogelijkheden voor andere waterschappen en gemeentes.”