Rookgasreiniger voor houtstookinstallaties

CATO Engineering uit Arnhem heeft een installatie ontwikkeld die CO2 kan scheiden uit rookgassen. Deze installatie is bedoeld voor ketels en Wkk’s op biomassa. De rookgassen daarvan wisselen sterk van samenstelling en zijn veel vuiler dan van aardgas. Daarom zijn ze lastiger te reinigen. Het proces is dan ook geheel anders dan in de traditionele rookgasreinigers. De CO2 is te gebruiken in de teelt.

De eerste installatie wordt geplaatst bij Vink Sion, een Friese paprikakwekerij met een WKK op houtsnippers. De elektriciteit wordt als groene stroom verkocht en de warmte wordt gebruikt in de kas.
Voor de CO2-dosering gebruikt Vink Sion op dit moment vloeibare CO2. Met de nieuwe installatie kan het bedrijf de eigen CO2 afvangen en doseren. Bovendien wordt zo energie bespaard die normaal nodig is voor het vloeibaar maken en tot hoge druk comprimeren van de CO2. Het is de bedoeling om de technologie na de eerste tests ook toe te passen bij andere tuinders.

Het project wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw. Het wordt uitgevoerd in het kader van het programma Kas als Energiebron.