Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Royal FloraHolland wil drijvende kas verkopen

Royal FloraHolland wil drijvende kas verkopen

0

Royal FloraHolland wil de drijvende kas verkopen die in de vijver op het veilingterrein in Naaldwijk ligt. In de kas worden al een paar jaar geen bijeenkomsten meer georganiseerd en er is achterstallig onderhoud. „Het is op dit moment niet verantwoord om de kas nog te gebruiken”, zegt woordvoerder Michel van Schie. „Bovendien zijn er geen parkeerplaatsen voor personenauto’s in de directe omgeving. Hij ligt niet in de weg. Maar wat moet je er mee?”

Toen twee jaar geleden bekend werd dat de veiling ervan af wilde, meldden zich veel geïnteresseerden, aldus Van Schie. Dat heeft echter niet geleid tot een overname. Op dit moment is de veiling in gesprek met een potentiële koper. De kas is niet te verplaatsen, dus de nieuwe eigenaar zal hem op dezelfde plek moeten gebruiken.

Kas was prototype voor grootschalig project

De drijvende kas bij Royal FloraHolland werd in 2005 gebouwd als prototype van een hectarengrote drijvende kas die bijvoorbeeld in waterbergingsgebieden zou kunnen liggen.

Voor de bouw van de eerste drijvende glastuinbouwbedrijf hadden zich al twee telers gemeld die er rozen in wilden gaan telen onder de naam Floating Roses. Aanvankelijk werd een locatie in de Zuidplaspolder gezocht. Voor een drijvende kas zou grond moeten worden afgegraven. In de Zuidplaspolder komt echter veel kwel omhoog, waardoor de ondergrond zou kunnen openbarsten. Vanwege dat risico werd een andere plek gezocht, maar elke andere optie werd telkens om verschillende redenen afgewezen.

De kredietcrisis gaf het project de de nekslag. De bouw werd begroot op bijna € 33 miljoen voor 5 ha,; dat was op dat moment twee keer zo duur als een gewone kas. Er gaapte een gat van meer dan 15 miljoen, waarvan 7,8 miljoen voor het drijflichaam. Mede vanwege de crisis waren financiers niet geneigd om zo’n groot risico te nemen.

Het haalbaarheidsonderzoek naar de drijvende kas heeft ongeveer € 323.000 gekost. De helft daarvan is destijds door het Productschap Tuinbouw (PT) betaald.

Joef Sleegers
Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

Reageer op dit artikel

avatar