Ruerd Ruben: ’Juist in crisistijd moet je investeren’

Voor sierteeltbedrijven met potentieel is het belangrijk dat ze blijven investeren, ook in crisistijd. Dat zegt Ruerd Ruben, hoogleraar hoogleraar impactanalyse van voedselsystemen bij Wageningen UR in een interview met Bloemisterij.

Is de coronacrisis een bedreiging voor de leidende positie van Nederland in de sierteelt?
„Dat hangt ervan af hoe lang de handelsrestricties duren. Op termijn ziet de concurrentiekracht van de Nederlandse sierteelt er goed uit. Nederland heeft een kennisvoorsprong en dat blijft zo. De hoge kwaliteit van onze producten is niet zo maar door andere landen te kopiëren. Bij bulkproductie gaat dat makkelijker. Daarom zou het mooi zijn als de Nederlandse sierteeltsector de deelmarkt voor gecertificeerde producten in stand kan houden of zelfs kan laten groeien. De consumenten daarvan zijn minder gevoelig voor prijs.”

Zijn bedrijven niet vooral bezig met overleven?
„Ja, het is eerst belangrijk dat bedrijven overeind blijven. Maar we moeten ook alvast kijken hoe we op de langere termijn onze concurrentiekracht kunnen vasthouden. In een crisis moeten we contracyclisch denken, zeggen economen. Gebruik dit soort momenten om een omslag te maken. Kijk of je kunt blijven innoveren en gezamenlijk initiatieven kunt ontwikkelen om de concurrentiekracht te verhogen.”

Lees het hele interview met hoogleraar Ruerd Ruben vrijdag in Bloemisterij 19 of meteen in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties