Ruim 1,1 miljoen handtekeningen voor petitie Europees pesticidenverbod

  Een Europees Burgerinitiatief genaamd ‘Safe Bees and Farmers’, dat oproept tot een verbod op synthetische pesticiden, is ruim 1,1 miljoen keer ondertekend. Als er na controle minstens 1 miljoen handtekeningen geldig blijken te zijn, is de Europese Commissie verplicht de eisen van de initiatiefnemers in behandeling te nemen.

  Op de website van het initiatief staat een verklaring getiteld ‘A dead-end system’; een doodlopend systeem. „Landbouwbeleid dat eenzijdig gericht was op het vergroten van oogsten met steeds meer chemicaliën heeft het ecosysteem aan de rand van de afgrond gebracht”, zo valt hier te lezen. „De gevolgen voor de natuur zijn rampzalig: bijen, vlinders en andere insecten verdwijnen en vogels die wijdverbreid waren, horen we niet langer zingen op de akkers”, vervolgt de tekst.

  EU-breed verbod per 2035

  Hoofddoel van het burgerinitiatief is het gefaseerd inleiden van een totaalverbod op synthetische pesticiden in de Europese Unie. Het streven is dit verbod per 2035 in te laten gaan. Verder roept de petitie op tot het herstel van leefomgevingen van diersoorten en biodiversiteitsherstel. Ook moeten boeren worden ondersteund door de politiek „bij de noodzakelijke transitie naar agro-ecologie”, stellen de organisaties.

  De initiatiefnemende organisaties komen uit de hele EU. Ook zes Nederlandse organisaties steunen de oproep. Eén daarvan, PAN NL, uitte eerder dit jaar kritiek op het middelengebruik in de tuinbranche naar aanleiding van eigen onderzoek. Lees meer over dit onderzoek en de reactie van Tuinbranche Nederland op mijnboomkwekerij.nl

  Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties