Ruim 12% tuinders wil investeren in zonnepanelen

Van de Nederlandse glastuinders wil 12,1% de komende twee jaar investeren in zonnepanelen. Op 7,8% van de glastuinbouwbedrijven zijn al zonnepanelen aanwezig, wat meer is dan in 2014, toen 5,9% van de glastuinders aangaf zonnepanelen op het bedrijf te hebben. Dat blijkt uit eind vorig jaar gehouden onderzoek van marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Dat 12,1% van de Nederlandse glastuinders zonnepanelen wil aanschaffen, is een stabilisatie ten opzichte van 2014. Het zijn de glastuinders binnen de sectoren potplanten (14,9%), vaste planten (14,8%) en opkweekmaterialen (14,1%) waar het percentage investeringsplannen in zonnepanelen het hoogst is. De glasgroententelers hebben relatief gezien de minste investeringsplannen (9,3%).

Het hoogste percentage zonnepanelen is aanwezig op de glastuinbouwbedrijven met opkweekmaterialen (10,8%). Vasteplantenkwekers hebben in de afgelopen jaren het minst gekozen voor zonnepanelen (3,6%).

AgriDirect voert jaarlijks de Nederlandse GlastuinbouwScanner uit, een telefonische inventarisatie die in het laatste kwartaal wordt uitgevoerd. Voor het onderzoek van 2015 hebben ruim 1.900 Nederlandse glastuinders vragen beantwoord over hun toekomst- en investeringsplannen.