Rusland laat alleen bloemen toe na controle in laboratorium

  De Russische inspectiedienst Rosselkhoznadzor laat vanaf 10 augustus nog alleen Nederlandse bloemen toe als die in een laboratorium zijn onderzocht op quarantaine-organismen. Dat is te lezen op de site van de dienst. VGB-directeur Robert Roodenburg waarschuwt dat dit een ernstige ontregeling van het grensverkeer kan betekenen.

  De aankondigingen van de Russische NVWa volgen elkaar in rap tempo op. Eerder deze week overwoog de dienst om de Baltische Staten te verzoeken om geen exportvergunningen voor Nederlandse bloemen en planten meer af te geven, maar dat is nog niet gebeurd. Daarvoor was het plan om aan de EU te vragen om exportvergunningen in te trekken, maar ook dat plan is afgeblazen.

  Trips
  Volgens de Russische NVWa zijn in de laatste drie maanden ruim 300 zendingen van snijbloemen uit de EU onderschept vanwege quarantaine-organismen. Van die zendingen zouden er 200 uit Nederland afkomstig zijn, waarvan 20 in de laatste week. Het gaat zou vooral gaan om Californische trips, witte roest in chrysant, tabakswittevlieg en mineervlieg. De meest gevonden plaag was de trips; deze werd ontdekt in 160 gevallen.

  Anthos
  Voor boomkwekerijproducten is al een paar jaar een Russisch importverbod van kracht. Over mogelijk strengere controles voor boomkwekerijproducten die mogelijk toch hun weg proberen te vinden naar Rusland zegt Hendrik-Jan Kloosterboer van Anthos: „Het is een technisch issue, gerelateerd aan bloemen. Boomkwekerijproducten mogen officieel niet naar Rusland worden geëxporteerd.”

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij