Rusland verbiedt import landbouwproducten uit Nederland

President Poetin heeft een verbod aangekondigd op het importeren van landbouwproducten, levensmiddelen en grondstoffen uit landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld.

Dit melden diverse media. Het verbod treft ook Nederland. Het is nog niet duidelijk welke producten getroffen worden door het verbod. De Russen werken momenteel aan een lijst waarop specifiek staat aangegeven om welke producten het gaat. Het is niet bekend wanneer de lijst gereed is.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, zegt geschokt en geschrokken te zijn van de maatregelen van Rusland. Hij noemt het zeer ernstig. „Het is nog niet duidelijk welke producten getroffen worden, maar je ziet al wel dat er onzekerheid ontstaat.” Volgens hem zullen exporteurs terughoudender worden en ontstaat er daardoor een stukje vraaguitval. „En dan moet het aanbod wel een andere weg vinden.”

Van Ruiten wijst erop dat er jaarlijks voor €350 miljoen aan bloemen en planten naar Rusland geëxporteerd wordt en verwacht dat er door de aankondiging van de Russen snel effecten gaan optreden. Exporteurs op Rusland zullen omzet derven en bovendien zal de verminderde export naar Rusland effect hebben op het totale prijsniveau van bloemen en planten.

Tot nu hadden de spanningen tussen Rusland en de EU geen effect op de export bloemen en planten. De handel in vruchtgroenten ondervond al wel hinder.