Rusland

’Want waar rook is, is meestal ook vuur.’

De woorden van David Jan Godfroid, correspondent van de NOS in Moskou, echoden nog na in mijn oren. Wat bedoelde hij daarmee? Dat de opstelling van Rusland kwam door de MH-17 affaire? Of bedoelde hij dat er inderdaad trips in de bloemen zat?

In de jaren tachtig bezong het Klein Orkest al treffend het communisme. ’Dat je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan.’ Het IJzeren Gordijn is inmiddels opengeschoven, maar het communisme haal je niet zomaar uit het systeem. Rusland lijkt nog steeds een land te zijn waar je maar beter niet al te openlijk kunt zijn. Vraag Pussy Riot maar.

Dan is het in Nederland heel anders. Daar varen boten vol met hetero’s, homo’s en lesbiennes tijdens de Gayparade door de grachten van onze hoofdstad. ‘Er wandelen mensen langs porno en peepshow.’ Inderdaad ja, ook dat klopt nog steeds. Maar het was vooral gezellig, als ik mijn timeline op Twitter moet geloven. Het zal best, maar om je als sierteeltsector nu te gaan afficheren met een optocht waarin ook een boot met grote opgeblazen penissen meevaart? Nee, dank u. Ik ben blij dat het er bij het gemiddelde bloemencorso wat minder platvloers aan toe gaat. Dat is mij reclame genoeg.

Intussen lijkt de situatie in Rusland alleen maar te verergeren. Bracht het Vakblad ’s morgens nog het nieuws dat er weinig nieuws te melden was vanaf het oostfront, daar kwam ’s middags Nu.nl met het bericht dat er een zending bloemen verbrand was. Verbrand! Omdat ze mogelijk geïnfecteerd zouden zijn. Bedoeld werd waarschijnlijk dat er Californische trips in zaten. Beestjes. Je zou toch haast tegen die Russen zeggen dat ze de wodkafles wat vaker moeten laten staan?

En natuurlijk, er zít trips in die bloemen. Ik geloof het vast. Maar dat is juist een teken van ons oog hebben voor het milieu! Je kan wel alles dood maken, maar dan haal je het MPS-A vignet niet meer! En Greenpeace wordt boos. Dus kom op, een beetje toleranter Vladimir! Alsof er in jullie land geen beestjes te vinden zijn.

Nee, er is meer aan de hand daar. De vraag om een MH-17 tribunaal? Dikke kans hoor. Of zou Poetin in zijn timeline van Twitter ook die foto’s uit Amsterdam hebben gezien…