‘Schade Sinterklaasstorm lijkt mee te vallen’

Schade in de glastuinbouw door de storm op donderdag 5 december lijkt mee te vallen. Dat zegt Adri Witlox, hoofd agrarisch bureau van Interpolis Agro.

Op de dag van de storm zelf, die al gauw werd gedoopt tot ’Sinterklaasstorm’, kreeg verzekeraar Interpolis pas tegen het eind van de middag enkele meldingen binnen. Vrijdagochtend 6 december daarop kreeg het verzekeringsbedrijf meer telefoontjes, waardoor het aantal schademeldingen opliep tot enkele tientallen.
Witlox geeft aan dat dit ’agrarisch breed’ is, en ook uit het hele land. Van het totaal aantal meldingen betreft volgens hem ongeveer de helft de glastuinbouw. Er sneuvelden voornamelijk ruiten.
Bij Interpolis staat de teller aan het eind van vrijdagmiddag 6 december op 175 meldingen. De schadeomvang wordt geschat op 2 miljoen euro. Van de meldingen zijn ruim 50 specifiek glastuinbouw.

Minder zwaar
Dat de jongste storm minder schade heeft veroorzaakt dan die van afgelopen maandag 28 oktober schrijft Witlox toe aan het feit dat de windkracht wat minder was. Uiteindelijk werd nu een windkracht van circa 10 bereikt, terwijl dat eind oktober 11 was met uitschieters naar 12, ofwel orkaankracht.