Sjaak van der Tak: ‘Minister Schouten moet knelpunten in vergroening wegnemen’

De kersverse voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, Sjaak van der Tak, is blij met de benoeming van Carola Schouten als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. „Zij heeft zich de afgelopen jaren zeker laten gelden en ik zie dan ook uit naar de samenwerking.” In een interview dat morgen in Bloemisterij staat, zegt hij dat Schouten wat hem betreft het eerst de knelpunten rondom het huidige gewasbeschermingsbeleid moet aanpakken.

Van der Tak verwacht van de nieuwe landbouwminister financiële en wettelijke ondersteuning van innovaties voor groene oplossingen. „Ze moet knelpunten in de vergroening wegnemen en betere randvoorwaarden creëren voor de toepassing van ’Integrated Pest Management’. Door Brusselse bureaucratie en een ongelijk internationaal speelveld zijn de obstakels rond de duurzame aanpak van ziekten en plagen de afgelopen periode namelijk sterk gegroeid. De Nederlandse glastuinbouw wil graag samen met inzet van de nieuwe minister tot doorbraken komen, waarmee zowel de samenleving als ondernemers uit de voeten kunnen.”

De glastuinbouwvoorman stelt verder zeker te gaan proberen Schouten op andere gedachten te brengen als het om de door het nieuwe kabinet voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9% gaat. Van der Tak noemt die verhoging een verkeerd signaal aan de samenleving. „De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal blijven. Gezonde voeding extra belasten, strookt niet met de voorgenomen aanpak van overgewicht en een gezonde levens-stijl. Ook sierteeltproducten dragen bij aan een gezonde levensstijl. Verder verzwakt een tariefstijging de concurrentiepositie van onze leden.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties