Scopolamine

Heeft u het van de week ook op het achtuurjournaal gezien?

’Douaniers in de Rotterdamse haven helpen bij het invoeren van drugs. De drugs komen vrijwel altijd uit Zuid-Amerika’, berichtte de NOS.

Nou, om nog iets preciezer te zijn. Het komt bijna altijd uit Ecuador. De cocaplantages en laboratoria mogen dan veelal in ons buurland Colombia staan, het transport vindt via Ecuador plaats. Gecamoufleerd tussen het exotisch fruit, export via de grote zeehaven van Guayaquil en de Amerikaanse dollar als ideale munt om de inkomsten wit te wassen. Wat heb je je als drugscrimineel nog meer te wensen? Bovendien doet de Ecuadoraanse staat bar weinig om de drugsdoorvoer aan te pakken. De overheid en de bendes, het lijkt wel een status-quo: doe jij mij niks, dan doe ik jou niks. En eerlijk is eerlijk, echt veel overlast hebben we er ook niet van.

Maar vorige week kwam het ineens toch wel dichtbij. Eén van de meiden op kantoor moest bij het kadaster van Quito zijn, toen zij buiten bij de ingang opeens werd aangeschoten door een bejaarde man, die haar hulp vroeg bij het invullen van wat papieren. Ze besloot hem te helpen. Ze kreeg wat velletjes onder haar neus en vóór ze het wist, was ze compleet gedrogeerd door iets dat ze van die blaadjes had opgesnoven. Het moet scopolamine zijn geweest. Dat is een drug afkomstig uit bepaalde nachtschaden, die de laatste tijd steeds vaker de kop opsteekt in Zuid-Amerika. Het werkt bijzonder snel (binnen twee minuten) en zorgt ervoor dat het slachtoffer niet alleen zijn geheugen verliest, maar ook de controle over zijn eigen wil.

Het is zo’n bizarre drug, dat je zelf bijvoorbeeld meewerkt om je eigen huis leeg te roven. En dat overkwam mijn collega dus ook. Nadat ze met zijn tweetjes waren ingestapt bij een handlanger, heeft ze eerst vrijwillig haar sieraden, portemonnee en mobieltje afgegeven, waarna ze gezamenlijk naar haar appartement zijn gereden om daar haar chequeboek op te halen! Godzijdank woonde ze in een afgesloten compound en merkte de bewaking bij de ingang meteen dat er iets niet pluis was. Want anders was de roof nog veel rampzaliger geëindigd.

Victor van Dijk, vestigingsmanager Zuid-Amerika FleuraMetz