Seizoen

De piek op een van onze bedrijven waar we veel stekken plukken voor de pot is zo ongeveer voorbij.

We kijken tevreden terug. Met stekken voor de snijchrysanten blijven we maar doorstomen, maar het zijn natuurlijk ook jaarrondchrysanten. Een mooie naam die er nog maar relatief kort is. Vroeger was het volgens vele ’oud’ tuinders ook zoveel mooier en makkelijker. Alles op de veiling afzetten, wekelijks betaald krijgen.

Was het nou echt vroeger zoveel mooier? Nee, ik denk het niet. Wel was alles anders: veel meer vaste patronen, verzuiling tot in detail. Vroeger kon je lid worden van de katholieke geitenfokvereniging en legde je op vrijdagavond met je maten een kaartje in de plaatselijke kroeg. In mijn tijd ging je naar de disco of een zaal waar een band speelde. Tegenwoordig ga je naar White Sensation en de Zwarte Cross. Dat laatste schijnt een heel lang weekend alleen maar Oerend Hard Normaal muziek te zijn met veel spetterende optredens met cabaret en poëzie. Voor wie die laatste twee onderdelen bedoeld zijn snap ik niet maar het publiek komt er in grote massa’s op af.

Hier in Kampala gebeurt wat dat betreft niet heel erg veel. Tv-dominees vanuit Amerika zijn erg gewild. Het nationale voetbalstadion wordt gebruikt als podium en er is zelfs al eens een voetbalwedstrijd afgelast omdat de tv-dominee een veel vollere zaal trok dan dat handjevol vandalen in een voetbalshirt. Hier is het geloof big business en heeft de ene kerk meer status dan de andere kerk. Als je niet genoeg meebetaalt wordt je toch wel verzocht naar een divisie lager te gaan zodat jouw plek opgevuld kan worden door een ander die meer betaalt. Een goede plek voor later schijn je dus hier te kunnen kopen. Ikzelf vind die verschillen wel aardig om te zien. Niet alleen tussen Nederland en Oeganda maar ook tussen nu en vroeger en tussen jong en oud.

Ondertussen gaan wij niet op onze lauweren rusten maar de voorbereidingen treffen voor het opzetten van nieuwe stekken. We gaan weer trainingen organiseren voor ons personeel om volgend seizoen nog beter voor de dag te komen. Vakanties zijn bijna allemaal voorbij en ik heb er weer zin in.

Feico Smit, algemeen directeur Royal van Zanten Oeganda