Sierteelt criminaliteit uitbannen, begint bij rariteiten herkennen

Het rapport ‘Mainport in de tweede linie’ over de infiltratie van de onderwereld in de sierteeltketen kreeg vorige week aandacht in de nodige media. Criminelen vinden de sierteelt een interessante sector, bleek uit het onderzoek. Niet leuk, maar wel zeer terechte aandacht voor een prangend onderwerp dat knaagt aan het imago van de sector. Ik ben blij dat het rapport op séctorinitiatief naar buiten is gekomen. Transparant zijn over de uitdagingen waar je als sector voor staat, getuigt van leiderschap. De stap naar voren zetten om, onderling en met anderen, onderwerpen die mogelijk niet in de haak zijn, op te lossen, is de enige juiste stap.

Onze ervaring is dat de meeste ondernemers simpelweg te goeder trouw zijn en zich niet bewust inlaten met criminelen. Veel activiteiten met klanten lopen al jaren op deze wijze. De aanname, het zal wel goed zitten, is dan snel gemaakt. Een typische menselijke eigenschap, we vinden bepaalde handelswijzen ondertussen normaal, maar herkennen daardoor de rariteit niet meer. Ik noem wat rariteiten die wij dagelijks tegenkomen:

  • De afnemer betaalt alleen in cash met grote coupures van 200 of 500 euro biljetten.
  • De afnemer betaalt niet rechtstreeks. De derde partij betaalt in zijn plaats. De bedrijfsactiviteiten van deze derde partij hebben echter geen enkele relatie met de activiteiten van je klant.
  • De relatie tussen je klant en deze derde partij wordt niet zichtbaar gemaakt via overeenkomsten of een logische uitleg.
  • Op de afrekening van de geleverde producten staat bijvoorbeeld de omschrijving bouwmaterialen. De omschrijving sluit in elk geval niet aan bij de door jou geleverde producten.
  • De factuur wordt betaald door een bank en/of partij die niet is gevestigd in het land waar jouw klant zijn onderneming runt.
  • De factuur wordt betaald in meerdere losse overboekingen met afgeronde bedragen.
  • Het factuurnummer in de betalingsomschrijving is een rond getal en heeft geen relatie met jouw factuur voor levering.
  • Je afnemer geeft je zijn credit card waarmee je jouw levering direct kan incasseren.
  • Je afnemer wil jouw producten in een blanco hoes geleverd zien.
  • Enzovoorts…..

Zomaar wat voorbeelden die je wenkbrauwen doen fronsen of je aanzetten tot nadenken. Dat laatste is in ieder geval wel mijn doel en ook het doel van het rapport ‘Mainport in de tweede linie’. Wellicht heb je rariteiten als deze weleens meegemaakt of is dit dagelijkse praktijk? In mijn beleving zijn deze rariteiten een indicator voor ‘er is iets loos’. De conclusie is in ieder geval, je moet er na het lezen van deze column nu zeker iets mee. Het kan zomaar zijn dat je onbewust betrokken bent geraakt bij een witwasconstructie of andere criminele activiteiten.

Zoals gezegd, ons als Rabobank is in ieder geval opgevallen dat veel ondernemers zich vaak niet bewust zijn van hun betrokkenheid hierbij. Het vervelende is wel, je werkt hierdoor mogelijk onbewust mee aan het imago van de sector. En nog veel belangrijker, je eigen integriteit staat op het spel. Denk nou niet, dat kan mij niet gebeuren. Menig ondernemer heeft afgelopen jaren afscheid genomen van klanten met verdachte handelingen en zoals zo vaak, proberen deze criminelen het daarna gewoon bij het volgende bedrijf.

Het oplossen van problemen als deze gaat tijd kosten, maar ik denk dat een goede start is te maken door rariteiten te herkennen en daarna de stap naar voren te zetten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties