Sierteelt op plek drie als exportproduct van Nederland

Nederland verdiende in 2018 bij de export het meeste aan machines en machine-onderdelen: bijna 16 miljard euro. Dat is bijna 4 miljard euro meer dan in 2015, meldt het CBS. Plek 2 en 3 zijn voor export van metaal en metaalproducten (bijna 6 miljard euro) en sierteeltproducten (bijna 5,5 miljard euro).

Het CBS verstaat onder de groep sierteelt o.a. bloemen, planten, bloembollen, en boomkwekerijproducten. Bij de machines, veruit het grootste exportproduct van Nederland, zijn het onder meer chipmachines en machines voor de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie die een positieve bijdrage leveren aan de handelsbalans.

Sierteelt is traditioneel en stabiel Nederlands exportproduct

Het CBS typeert sierteelt als een traditioneel exportproduct, dat ook in 2015 de derde positie in de rangschikking innam. Aardgas was in 2015 nog het tweede exportproduct van Nederland. Drie jaar later heeft de groep ‘metaal en metaalproducten’ die positie. Een stijging met stip; in 2015 was de 4e plek voor die groep.

Aardgas, hoogwaardige kunststoffen, vlees en organische chemie (zoals koolwaterstoffen) leverden Nederland elk tussen 4,5 en 5 miljard euro aan exportverdiensten op in 2018 (zie ook onderstaande grafiek). Ook zuivel, farmaceutische producten (zoals medicijnen) en voedingsbereidingen (zoals babymelkpoeder) hebben een plek in de top tien.

 

Van de tien belangrijkste exportproducten van Nederlandse makelij was alleen bij aardgas de toegevoegde waarde in 2018 lager dan in 2015. Aardgas leverde de Nederlandse export in 2018 ruim 2 miljard minder op dan drie jaar geleden. Bij machines en onderdelen groeide de toegevoegde waarde ten opzichte van 2015 het meest, met bijna 4 miljard. Metaal en metaalproducten, hoogwaardige kunststoffen, zuivel en voedingsbereidingen staan nu hoger in de rangschikking dan in 2015.

Nederland verdient het meest aan de export van voeding en dranken, als je groepen vlees, zuivel en voedingsbereidingen, groenten, cacaoproducten, dranken (zoals bier) en bereidingen van groente en fruit bij elkaar voegt.

Alle Nederlandse exportproducten samen brachten afgelopen jaar 123 miljard euro in het laatje, een plus van 11 miljard ten opzichte van 2015.

Meer informatie vindt u via deze link op de site van het CBS

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties