Sierteelt zoekt naar technische oplossing voor Rusland

„Wij zullen moeten zorgen dat de Russen geen argumenten hebben om de bloemen uit Nederland tegen te houden door te zorgen dat datgene wat er niet in mag zitten er niet in zit”, zegt Robert Roodenburg, directeur van VGB. Rusland blijft namelijk benadrukken dat de aangekondigde strengere controles op bloemen uit Nederland technisch van aard zijn en geen politieke achtergrond hebben.

Rusland geeft aan dat de strengere controles en het mogelijk weren van Nederlandse bloemen die beestjes of schimmels bevatten niets met MH17 te maken hebben. „Wat ze bedoelen te zeggen is dat het een technisch probleem is en daarom moeten we daar ook naar een oplossing zoeken”, zegt Roodenburg. De VGB’er geeft aan dat de sector daar momenteel in overleg met Rusland mee bezig is. LTO, WUR, FloraHolland en het ministerie van Economische Zaken hebben de krachten gebundeld. Ze brengen hun kennis bijeen en doen onderzoek. Grootste boosdoener in de export op Rusland is trips.

Roodenburg ziet geen oplossing in het gebruik van middelen die nu niet toegestaan zijn. Hij ziet met name perspectief in de naoogstfase. Door het gassen van bloemen in een container zouden de bloemen na het oogsten tripsvrij gemaakt kunnen worden. WUR is al enige tijd in samenwerking met VGB met een dergelijk onderzoek bezig. Roodenburg: „Het is lastig om bloemen tripsvrij te krijgen, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan.”

Nog geen impact
Voorlopig lijken de door de Russen aangekondigde strengere controles en de verzoeken daartoe aan zeven buurlanden nog geen impact te hebben. „Nederlandse exporteurs zouden van hun klanten, de Russische importeurs, moeten horen dat er strengere controles zijn aan de grens met Rusland. Ik hoor echter niets van de exporteurs dus dat betekent dat er geen opstoppingen zijn”, aldus Roodenburg.

De directeur verbaast zich erover dat de adjunct-directeur van Rosselkohznadzor, de Russische fytosanitaire dienst op de Nederlandse televisie stelde dat er een derde minder aanvoer van bloemen en planten uit Nederland Rusland binnenkomt. „Ik vind het knap dat hij dat weet. En wat bedoelt hij precies? Een derde minder ten opzichte van vorige week of ten opzichte van vorig jaar? En wat wel vanuit Nederland naar Rusland kwam is dus doorgelaten. Dat is in tegenstelling met wat ze riepen, dat ze bloemen die niet vrij zijn van beestjes zouden weren.”

Volgens Roodenburg is de chrysantenprijs na een aanvankelijke daling na het nieuws over de strengere controles van Rusland vorige week gestabiliseerd. „Als er daadwerkelijk een derde minder bloemen naar Rusland zouden gaan dan zou je dat in de markt moeten merken.”

Roodenburg bagatelliseert ook de verhalen over het verbranden van bloemen. „Het ging om 400 chrysanten uit Nederland en 5.500 chrysanten uit Ecuador, Italië en Spanje. Wat is 400 stelen op 170 miljoen stelen per jaar?”

Roodenburg merkt tenslotte wel dat de Russen in de retoriek die ze in de pers hanteren de druk opvoeren. De toon en de maatregelen die ze aankondigen worden scherper. „Maar of ze het werkelijk gaan doen is een tweede.”

Rosselkohznadzor gaf op 27 juli aan dat ze in de maanden daarvoor in een groot deel van de Nederlandse bloemen trips, roest en witte vlieg had aangetroffen. Hierop verzocht ze buurlanden die certificaten afleveren voor bloemen hiermee te stoppen. Daarnaast gaf de fytosanitaire dienst aan dat ze met de landen in overleg wil treden. Het is niet duidelijk hoe de zeven buurlanden van Rusland hierop gereageerd hebben.