Sierteeltreis naar Turkije

FloraHolland organiseert een studiereis van 24 tot en met 27 november 2015. De veiling ziet Turkije als een land met veel kansen voor het sierteeltcluster dat zij nader wil verkennen en ontwikkelen in nauwe samenwerking met kwekers en klanten.

De belangrijkste kansen die FloraHolland in Turkije ziet zijn de stijgende economie en consumentenbestedingen. In Turkije wonen 80 miljoen, relatief jonge consumenten die steeds meer te besteden krijgen. De verwachting is dat de vraag naar kwalitatief goede bloemen en planten hierdoor ook steeds meer zal toenemen.

De Turkse regering heeft de ambitie om de productie te vergroten en de sierteeltexport te laten groeien van het huidige $77 naar $500 miljoen in 2023. Turkije heeft een goed productieklimaat en is strategisch gelegen tussen Europa en Azie. Het fungeert als draaischijf tussen deze twee continenten.

FloraHolland heeft een programma ontwikkeld om de sierteeltsector in Turkije en de mogelijkheden te verkennen. De studiereis is hiervan onderdeel. De reis is voor leden van de veiling, exporteurs, veredelaars, vermeerderaars en tuinbouwtoeleveranciers.

Het bezoek aan Turkije betreft bezoeken aan verschillende ondernemers aan zowel productie- als afzetkant en aan het moderne productiegebied van snijbloemen en planten Yalova.

Ook bezoekt het gezelschap een aantal retailers zoals Bauhaus en Ikea en groothandelaren die deze retailers beleveren. Daarnaast is er een relatie-event in samenwerking met Nederlandse Ambassade en Consulaat.

Het bezoek aan de beurs Eurazie Plant Fair van 26 tot 29 november 2015 in Istanbul, is de afsluiting van de reis. FloraHolland organiseert dit jaar voor de eerste keer in samenwerking met GREENN het Holland Paviljoen, waarin Nederlandse kwekers en klanten in een gezamenlijk paviljoen de markt betreden.