Vakblad voor de Bloemisterij Sinaasappelolie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel

  Sinaasappelolie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel

  0

  Fabrikant Oro Agri, heeft met middel Oroganic gelanceerd op de Nederlandse markt. Het middel op basis van sinaasappelolie is werkzaam tegen insecten. Er zijn ook diverse positieve neveneffecten geconstateerd in de praktijk.

   

  Najaar 2019 kreeg fabrikan Oro Agri voor het middel Oroganic de eerste officiële Ctgb-toelating. Voor tomaat en paprika gaat het om een ‘groot etiket’ als insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel (specifiek: witte vlieg en spint) in de bedekte teelt van die gewassen. Het middel is als kleine toepassing (NL KUG; geen effectiviteitsonderzoek en gebruik op eigen risico) toegelaten in de bedekte teelten van vruchtgroenten van Cucurbitaceae (eetbare en niet-eetbare schil), snijbloemen, snijgroen en trekheesters. In die zogenoemde kleine toepassing gaat het om bestrijding van spint, witte vlieg, bladluis en trips in snijbloemen.

  „Wij denken een hele goede mengpartner met brede toepassingsmogelijkheden voor de toekomst in handen te hebben”, vertelt Martien Melissant, manager bij Oro Agri voor de Benelux. Oroganic is een contactmiddel. Als het insect ermee in aanraking komt, lost de waslaag op en het insect droogt uit. Een insect kan ook stikken na het inademen van de olie.

  Geen residu
  Veredelaar Ike Vlielander van Dümmen Orange vertelde bij de lancering dat hij in het buitenland al diverse effecten zag van sinaasappelolie in siergewassen. Het werkte volgens hem uitstekend tegen meeldauw, maar ook tegen andere schimmels en diverse soorten luis, waaronder wol- en dopluis. „Het wordt zeer effectief door de plant opgenomen en het laat geen residu achter.” Genoemde ervaringen heeft Vlielander inmiddels zelf ook door het middel bij Dümmen Orange grootschalig te testen.

  Volgens Martien Melissant heeft het middel geen wachttijd, geen negatieve effecten op bestuivers en slechts een beperkt effect op biologische bestrijders. „Er zijn aanvullende toelatingen in aanvraag of in onderzoek, ook voor schimmeltoepassing en ook in België.”

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar