SODM gaat strengere eisen stellen aan geothermie

Nieuwe aardwarmteprojecten moeten dikke, roestvrije buizen krijgen. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) komt dit jaar met nieuwe eisen daarvoor. „Alle 23 aardwarmteprojecten kampen met serieuze technische problemen”, zegt  SODM-directeur Theodor Kockelkoren in dagblad Trouw. „Het nieuwste probleem is corrosie van metalen buizen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar ’ernstige lekkages in de bodem zijn het gevolg.”

SODM heeft in het verleden drie aardwarmteprojecten stilgelegd om de buizen te kunnen repareren. Andere projecten mogen chemicaliën in de buizen stoppen om corrosie tegen te gaan. Dat ziet SODM echter niet als een duurzame oplossing. Alleen onder de nieuwe voorwaarden, zoals de roestvrije buizen, kan aardwarmte veilig en grootschalig doorbreken, meent Kockelkoren.

Eind vorig jaar heeft SODM twee boringen stilgelegd bij Grubbenvorst, omdat er een kleine aardbeving plaatsvond. Het gebied heeft een breuklijn in de bodem.

Ondanks alle problemen blijft aardwarmte een veelbelovende techniek die een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie, aldus Kockelkoren in Trouw.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties