SodM legt aardwarmtewinning CWG in Californië stil

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft de winning van geothermie in Grubbenvorst stilgelegd. De warmte werd geleverd aan paprikakwekerij Wijnen Square Crops.

De productie van de aardwarmte vond sinds 2013 plaats vlakbij een seismisch actieve breuk in de aarde. Het geothermiebedrijf Californië Wijnen Geothermie, een samenwerking tussen projectontwikkelaar van glastuinbouwgebied Californië en de kwekerij, had drie putten geboord. Tijdens het testen raakten in de ondergrond een boorgat helemaal verstopt en een ander gedeeltelijk.

CWG kreeg toestemming van SodM om de gedeeltelijk verstopte put gedurende maximaal vier jaar gebruiken als injectieput. In de tussentijd kon het bedrijf dan proberen om de geheel verstopte put te repareren. Dat is echter niet gelukt binnen de gestelde termijn. Daarom heeft SodM besloten de winning van aardwarmte te staken.

Foto: Wijnen Square Crops
Foto: Wijnen Square Crops

„De ondergrond is hier anders dan in de rest van Nederland”, zegt Pieter Wijnen, paprikakweker en mede-eigenaar van het aardwarmtebedrijf CWG. „Dat brengt zijn eigen problemen met zich mee. We hebben meerdere malen geprobeerd om de verstopte put te repareren, maar dat is niet gelukt. Daarna hebben we de deadline overschreden. We kijken nu naar andere oplossingen.”

Het grootste financiële risico is voor het aardwarmtebedrijf. De kwekerij is inmiddels weer overgeschakeld op de WKK en de ketel, die als backup waren aangehouden. „Vorig jaar hebben we 97% van de warmtebehoefte gedekt met geothermie”, zegt Wijnen. „Wij vinden het vooral zonde dat we geen duurzame warmte meer hebben.”

Dit voorval betekent dat de betrouwbaarheid van geothermie omhoog moet, zegt Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie. „Dit heeft nu een geologische oorzaak, maar het gebeurt vaker dat er problemen zijn met geothermie. We hopen dan hier ook weer van te leren.” Om dergelijke ervaringen uit te wisselen is enkele jaren geleden Dago opgericht, de Nederlandse vereniging van operators in de geothermie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties