Soep

Tegenwoordig hoor je veel over de plastic soep in de oceaan.

Er drijft zoveel plastic dat vissen, vogels en zeehonden het opeten en er in verstrikt raken. Het komt dus weer terug in onze voedselketen. Oeganda ligt niet aan zee, maar anders zouden sommige dorpjes een behoorlijke duit in het zakje kunnen doen.

Onlangs maakte ik een tocht naar de meest afgelegen streek van Oeganda in het noorden van het land. Via de meest oostelijke weg van Oeganda langs de grens met Kenia helemaal naar een Nationaal Park genaamd Kidepo. Een streek waar Karamojongs wonen. Een echt krijgersvolk zoals de Masai in Kenia. Halverwege de tocht naar het noorden reden we door Moroto. De naambordjes van de verschillende hulporganisaties regen zich aan elkaar vast bij binnenkomst in het stadje. Echt iedere zichzelf respecterende hulporganisatie heeft een vestiging in Moroto. Waar wij de hele weg nog door redelijk schone dorpjes reden en ook na Moroto alles redelijk schoon was, was Moroto zelf het toppunt van smerigheid. De mensen wonen letterlijk boven op het vuil. Het plastic waait als herfstbladeren door het stadje samen met het overvloedige stof.

Of er een causaal verband is tussen zoveel vuiligheid en hulporganisaties kan ik niet bewijzen maar dat beide meer dan in overvloed aanwezig waren is duidelijk. Nou blijkt dat NGO’s, want zo heten hulporganisaties, overal ter wereld steeds meer onder druk komen te staan. Aan langdurige hulp doen ze niet en ze houden zichzelf met mooie rapporten en geld van rijke Westerse landen al decennia in stand. Medewerkers zijn het totale gevoel met de werkelijkheid allang verloren en hebben zich op een voetstuk geplaatst van waaruit ze neerkijken op bedrijven die al langduring in Oeganda of Afrika aanwezig zijn. Gelukkig komt het steeds meer in het nieuws dat bedrijvigheid de beste oplossing is voor langdurige ontwikkeling van landen in Afrika.

Voor de NGO’s in Moroto heb ik een advies: stel u in verbinding met de lokale Brinkman of Horticoop en schaf van de vele miljoenen dollars die u op uw budget heeft eerst eens harken en bezems aan om het mooie stadje Moroto schoon te vegen. Kunnen u en ik weer met een gerust hart een soepje bestellen zonder plastic erin.

Feico Smit, algemeen directeur Royal van Zanten Oeganda